neděle 15. května 2016

Jak jsem chytal ryby aneb Pohádka od Božického rybníka (akt.16.5.)

"Tvůj je čeřen, má je loďka, kdo tu rybu vylovil?" Tak jsme se mohli ptát v neděli odpoledne na břehu Božického rybníka. Zatímco Slávek byl poslán pro cosi do vsi, jeho nahozený prut začal hrát svou písničku. Fuííí, fuííí .... A hladinu rybníka čeřily tou dobou kromě vesel výletní loďky i kruhy ryby, jež si nedala pozor a nechala se zlákat na návnadu.


Slávek nikde, naviják zpívá, prut se prohýbá a vlasec se napíná ...
A tak musel zaskočit předseda! Bořek chvíli předstíral, že to asi bude nějaká mřenka, kterou vytáhne levou zadní, ale my laikové jsme zbystřili pozornost a jali jsme se mu fandit. "Tu nesmí pustit. My chceme vidět ulovenou rybu!" S lehkostí a s citem přitáhl Bořa rybičku až ke břehu. To už tam stál s Michal s připraveným nádobíčkem. Jen nevím, jestli to, co Míša drží je sak, keser nebo čeren. Já jsem totiž rybinou totálně nepolíbený ...
Až z daleké Ameriky si přiletěl úlovek vyfotit Mr. Frank a závěrečnému zápasu s rybou přihlížely i tři desítky návštěvníků včerejšího rybářského potlachu neboli "dorybné" (podle vzoru "hod(k)y - dohodky").
Na celou loveckou akci dohlížel "vrchní správce" letošního rybího klání Laba. Jeho klid a rozvaha na ryby i návštěvníky působí velmi blahodárně. A i proto se ukázkový lov podařil.
Ale kde se vzal tu se vzal, u uloveného kapříka se objevil šťastný rybář Slávek, vytáhl metr, kapra změřil (měl prý něco kolem sedmdesáti) a za asistence nás několika zvědavců jej vrátil čiré vodě Božického rybníka. Prý takové malé ryby nebere ...
Kapřík tak měl štěstí, že neskončil jako jeho bratři, z nichž se včera i v sobotu vyráběly výborné a chutné výrobky. Nás všechny nejvíc oslovily "rybí hranolky" za půl sta. Kdo jste si nedali, protože jste se k rybníku o víkendu nevypravili, musíte hořce litovat a v koutku duše zpytovat svědomí. Zoufat ale nemusíte. Za rok touto dobou se u Božického rybníka sejdeme už posedmé a určitě to tady bude ještě lepší než tenkrát!
"Petru zdar!" a božickým rybářům ze spolku Rybářské sdružení Božice zvlášť.
          (lan)

S touto pohádkou se výborně popasovala redaktorka Znojemska Alžběta Janíčková. Svůj příspěvek nazvala Kapři se změnili na hranolky. Přečtěte si ve Znojemsku číslo 20 ze dne 16. května 2016 na straně 2.









































Žádné komentáře:

Okomentovat