neděle 22. května 2016

Fotbal: Nevídaný brankostroj Božic (akt.23.5.)

Krásnou slunečnou neděli proměnily domácí fotbalisté v příjemný fotbalový zážitek a nám divákům dopřáli zakřičet si čtyřikrát: "GÓL!!!!"
OP: Božice - Rakšice 4:1 (1:0). Naše branky dali:  2 - Pavel Ležák (53´a 89´), Mira Gabrhel (21´) a Karel Vávra (75´).


Hosté snižovali až za stavu 3:0, a to už bylo na jakoukoliv korekci výsledku pozdě. Zaslouženě proto pečetil konečný výsledek a naše vítězství odolný Lopík st. a nádhernou brankou upravil na 4:1.

Více k zápasu možná večer, určitě ráno. :-)

Jak jsem včera slíbil, tak dneska ráno plním. V dnešním slohovém cvičení si, vážení a milí fotbalisté, zopakujeme, copak jsme dělali v neděli odpoledne. Je máj, lásky čas, a tak jste jako vždycky touto dobou vyleštili kolíky na kopačkách, zkontrolovali chrániče na holeně a připravili si své oblíbené dresy. Soupeř z Rakšic na vás již na hřišti čekal, stejně jako fanoušci, s nimiž jsem stačil před utkáním probrat sobotní krumlovský Vrabčák i naše podzimní vzájemné střetnutí. "Jak vy to všechno víte?" ptal se mě jeden z nich, když jsem připomněl, že jsme tam hráli v neděli dopoledne a rakšické mužstvo mělo lehkou kocovinu po sobotní oslavě třicátin svého gólmana. "Ále, víte, já o našich zápasech z dlouhé chvíle tak trošku něco píšu," dodal jsem se skromností sobě vlastní a šel jsem pustit první Kabáty s Cestou do Kadaně, kde občas "padne facka jak od Macka". Naštěstí nedělní souboj božických a rakšických fotbalistů byl veden v duchu fair play a sudí Zdeněk Kolesa měl tentokrát hodně usnadněnou roli. Zápas řídil s přehledem a přispěl výraznou měrou k příjemnému nedělnímu odpoledni asi 150 divákům. Ti byli tentokrát roztaženi nejen podél lajny a na ochoze, ale i pod pergolami, kde byl díky sobotní akci po delší době v provozu výčep.

Nastoupili jsme v této sestavě: Vojta Bačo (všichni jsme mu přáli dneska nulu a ona mu ta šišatá (nebo kulatá?) potvůrka přece jenom v 78´ za záda proklouzla po nevydařené "technické" malé domů, následném rohu a míči "pod nohama") - David Švejdík, Roman Šob, Jan Kudlička - Zdeněk Chrenovský - Miroslav Gabrhel, Jiří Pavelčík, Karel Vávra, Patrik Ležák - Vojta Maruštík, Pavel Ležák. Do hry zasáhli i hráči z lavičky: Jan Szabó, Petr Procházka a Broňa Horáček. Trenér Broněk Juřica, vedoucí mužstva Milan Šperka a hlavní pořadatel Martin Topolčan.

Po rozsáhlejším vstupu do komentování to dneska vezmu trošku stručněji. Už jenom proto, že se celý zápas hrál pod naší taktovkou, kterou v rukách pevně třímal kapitán Jiří Pavelčík.
Zpočátku jsme se chvilku "učili přihrávky". "Nezkaz", voláme na jednoho z našich. Zkazil. "Jen nesmíme dostat blbej gól." Až v 8´ si Džamp nachystal levačku a poslal míč po zemi k tyči. Chybělo půl metru!!! Potlesk. I hosté prověřili v 9´ naše zadní řady. Centr odhlavičkoval Roman a poté odkopem řešil Zdeněk.
Je třeba hru zklidnit a zpřesnit. Ve 14´ zaúřadovala dvojice Jura - Honza - ten pálí. "Úmysl dobrý, ale netrefil. A ještě mu to sjelo." Až v 17´se ukázali hosté - a hned z toho byla první vážnější akce zápasu. Pravý záložník si už podruhé dobře sběhl, ale Vojta byl na místě.
Několikrát rozehrával naše akce Honza a ve 20´ zabojoval Lopík st. To všechno se zúročilo v následující minutě. Kája - Honza - centr - zmatek před brankou - Mira před gólmanem, který míč neudržel, a ten doskákal za čáru! Vedeme 1:0 a Mira má za sebou premiérový gól v našem dresu.
"Žape, zkus to!" "Ne, máš to na pravačku!" Žapík vystřelil - a minul. Kolem 30´ hosté přidali na důrazu a zatlačili nás. Tlak zakončili nepřesnou střelou vysoko nad. Ještě jednou si to zopakovali v 34´, ale Zdeněk i Roman byli na místě. Dvakrát jsme faulováni, na zemi leží Lopík st, ale nic jsme z toho nevytěžili. Kájův přetažený centr nenašel adresáta a Mira to na náš pokyn: "Vyši to!" poslal bodlem vedle. Ve 43´ zastavil Zdeněk rakšický útok faulem za ŽK, ale Vojta míč z 30 m bezpečně kryl. Potlesk a jde se do šaten.

Místo Vojty M. je na hrotu po dlouhé době "božický Lafata", Honza Szabó. Aktivní byl Lopík st. ale zastavil ho faul. To gólovku hostů vypíchl na roh Zdeněk a pak míč odvrátil dnes spolehlivý Roman. Potlesk si vysloužila akce dvojice našich nejzkušenějších hráčů. Jura poslal Lopíkovi a ten bočně přes hlavu posla míč těsně nad. "Hrajeme, hoši, hrajeme, Božice!" A hoši hráli. Roman - lopík st. - Honza - Kájovu střelu zdálky ne zcela jistý gólman nadvakrát kryje. V 54´ poslal Kája míč Lopíkovi. Výborná orientace Lopíka a krásná střela k tyči. Vedeme zaslouženě 2:0. "Jak dostal míč, už jsem ho tam viděl!" Já taky. To je Lopíkova parketa, dával takový gól i v minulém utkání.
Trošku nám zatrnulo kolem 60´. Rakšický roh nám propadl, ale Vojta míč vyboxoval a chvíli poté si zákrok v pokleku zopakoval. Ne poprvé se v 64´ k delšímu sólu rozběhl Jura, naservíroval Mirovi, ten z hranice vápna trefil gólmana. V 68´ patřil potlesk Lopíkovi st., jehož lob jen těsně padá za branku. Kolem 70´ nás potrápila rakšická patnáctka, která z brejkového protiútoku hlavičkovala nad! V 75´ zakončil Kája výborně rozehranou akci a perfektní střelou z vápna k tyči zvýšil náš náskok na 3:0. Začínali jsme věřit, že to dneska vyjde.
Na hřiště přišel Broňa H. místo Lopíka ml. a než "se rozehřál" málem skončila jeho "technická malá domů" v naší brance. Naštěstí šla jeho bomba nad! Jenže rakšický roh jsme podcenili a míč nám prošel v 78´ mezi nohama, aby ho Erkol uklidil do naší branky. Škoda, ale stále vedeme, momentálně "jenom" 3:1.
Velmi hezkou individuální akci opět předvedl Jura, který ukázkově obešel několik hráčů. "Božický Lafata" padá na hranici vápna a Žapův VPK gólman vyboxoval do pole. Ještě jednou pálí Žap, ale nepřesně. "K...a, Žape ...!" A tlačíme dál, faulován je pronikající Honza. "Vytáhni tu kartu, vždyť musí ještě dneska do práce!" Máme tři rohy, třeba i díky Lopíkově patičce. Jura dává míč na vápno Prochymu. Je to tutovka, ale neúspěšná. Tečku za utkáním udělal pohlednou akcí Lopík st. v 89´. Při průniku do vápna byl faulován, ale tlak ustál a z otočky pálí do prázdné branky. Završil tak náš dnešní brankostroj na 4:1. "Hoši, děkujem!" Je dneska co slavit. Škoda, že Fini ve finále padli. Zasloužili si vyhrát, tak jako dneska my.

Máme aktuálně dva bodíky ztráty na pátou Hostim. Náš úkol zní jasně. Pokusit se páté místo atakovat. Příležitost bude v sobotu v Práčích.

                (lan)






























 

Žádné komentáře:

Okomentovat