sobota 21. března 2020

Jak je to s informovaností o koronaviru na jižní Moravě

Zlínský kraj vyhověl
opakovaným žádostem
starostů...
Zlínský kraj (hejtman Jiří Čunek, KDU-ČSL) udělal asi tu jedinou možnou a správnou věc: Přes odpor premiéra Babiše a české vlády rozhodl, aby Krajská hygienická stanice zveřejnila místa a počty lidí nakažených koronavirem. Přešel tak rozšiřujícím se fámám a "zaručeným" zprávám, kdo, kdo a kolik je v místě, v okrese či v kraji nemocných.



Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO) k takovému konání nesebral odvahu. Musí držet stranickou linii a nemůže si dovolit udělat samostatně nic, co by neschválil jeho stranický šéf Andrej Babiš. Navíc je pan hejtman "v klinči", protože do podzimních krajských voleb byl vlastní stranou odstaven tuším na 5. místo a lídrem se stal jeho stranický kolega, bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Na jižní Moravě se tak dozvídáme vše se zpožděním a neúplně. Aktivity třeba znojemského starosty Jana Groise (ČSSD) jsou pak bušením do zavřených vrat.
Jevišovický starosta Pavel Málek panu hejtmanovi kvůli lepší informovanosti a otevřenosti napsal. Odpověď pana hejtmana Šimka zníDobrý den, chápu Vaše starosti a probereme informovanost na pondělním krizovém štábu. Ale jestli mohu poprosit, uklidňujte občany a vysvětlete jim, že informace o číslech a adresách nakažených nám virus zastavit nepomohou. Ti, kteří jsou již pozitivní, jsou v evidenci krajské hygieny, jsou v domácí izolaci nebo v nemocnici a už dále nákazu nešíří. A stejně tak všichni, se kterými přišli do kontaktu. Nevěřte všemu, co najdete na FB, sledujte důvěryhodné zdroje a pomáhejte těm, co to potřebují. Já vám za to děkuji. Starostům i občanům.

Ve chvíli, kdy je každá vteřina drahá je tato odpověď velice alibistická a neodpovídá potřebám starostů. I božická radnice je denně bombardovaná dotazy, že někdo někde slyšel, že v Božicích je někdo nakažený. U sousedů v Tasovicích je to podobné a zrovna tak třeba už celý týden v Blížkovicích.

Fámy, ty se šíří rychle. 

Na Zlínsku, kde byla místa a počty lidí zveřejněny, se žádný lynč postižených nekoná. Jenom to uklidnilo veřejnost, popř. to vede lidi, kteří s nemocnými přišli do styku, k tomu, že se sami nechávají vyšetřit a nevystavují své okolí kontaktu se sebou samými.

Nechce se mi to rozepisovat do dalších podrobností, myslím, že všichni chápou, že v pravdivé a otevřené informovanosti je neskutečná síla. Česká vláda vedená premiérem Andrejem Babišem (ANO) toho v plné šíři svých možností zatím nebyla schopná.

                 (lan)

1 komentář:

  1. Předseda STAN Vít Rakušan: Podařilo se nám na jednáních s vládou, profesorem Prymulou i s hejtmanstvím prosadit jasný požadavek: starosta musí vědět, zda má ve své obci nakaženého. Nemusí znát jméno nebo věk, ale ten fakt je pro jeho další chování zásadní. Právě on totiž může pomoci tomu, že se po nějaký čas zavře i ten místní obchod, vydezinfikují zastávky... je toho hodně, co právě starostové (a starostky) mohou udělat a zabránit tak dalšímu šíření nákazy. Jsem rád, že to někde někdo vyslyšel a začne se tak dít.

    OdpovědětVymazat