pátek 5. července 2013

Moravu podpoří dvojnásobek obcí. I Božice

Božice 5.7.2013
Letošní cyrilometodějské výročí výrazně zvedlo i zájem o Moravu. Jak o její slavnou historii, tak i současnost. V popředí je především kulturní a náboženská tradice, slovanský jazyk, první slovanské písmo a především hrdost nato, že jsme odněkud. K dnešnímu dni se k vyvěšení vlajky 5.7.2013 přihlásilo 737 moravských radnic.
Ti váhaví a opatrní se chovají zdrženlivě a hledají argumenty, proč ne. Vyznívají dost chabě a nevěrohodně. Je jich však minimum. Většinou se omezují na tvrzení, že "jsme v České republice, vyvěšujeme proto jen české státní symboly." Nemůžu si pomoct, ale takový argument doopravdy neobstojí. Skoro mě svádí k domněnce, že pokud ho pronese starosta (tento konkrétně je z úst pana starosty jednoho města u Brna), tak je to nejspíš starosta, který z Moravy sám nepochází.
Potěšilo mě, že mezi obcemi a městy jsou i ty z našeho okolí - namátkou Hrádek, Jaroslavice, Hodonice, Dyjákovice nebo Břežany. Ještě víc mě potěší, když moravskou vlajku uvidím vedle státní vlajky i v Božicích. Fotografii z Božic přidám k titulku, až si ji navečer vyfotím.
     Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Nechci polemiku , jenom si dovolím malé upřesnění. " proto vyvěšujeme české státní symboly " ( vím není to Váš názor) . Nevyvěšujeme české st. symboly , ale symboly Československa tzn fakticky zaniklého státu. Při rozpadu se ČR i SR dohodly , že se společná vlajka československá nadále nebude používat. Vláda VK tuto dohodu porušila a argumentovala, že jme nástupnický stát. Jediné řešení pro budoucnost je zemské uspořádání tak jak tomu bylo po tisíciletí do r.1950 , kdy bylo zrušeno komunistickou diktaturou. V r. 1990 tehdejší FS dokonce přijalo prohlášení , že zrušení země Moravské bylo protiústavní. Je nepochybnou ostudou ČR, že se ani po 23 letech nedošlo k narovnání.

    OdpovědětVymazat