čtvrtek 21. ledna 2021

Marek Orko Vácha k očkování proti covidu. Všichni jste dospělí, rozhodněte se!

Marek Orko Vácha působí
v Božicích jako kněz...

Pedagog, spisovatel a teolog Marek Orko Vácha, který působí jako přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, se v listu E 15 vyjadřuje k aktuálním opatřením v boji s covidem.


Vybral jsem jeho odpovědi na tři otázky. Kdo by však třeba chtěl vědět, jak se dívá na nápad vedení fotbalové Slavie Praha uhradit přednostní naočkování svých fotbalových fanoušků, aby mohli přijít do hlediště a povzbuzovat své barvy, ten ať si celý rozhovor přečte na https://www.e15.cz/koronahelpdesk-e15/etik-vacha-vira-ve-fake-news-muze-poprve-v-dejinach-ceskeho-naroda-stat-zivot-1377168

Existuje nějaká etická rovina ve vztahu k očkování proti nemoci COVID-19? Lze říct, že se má jedinec očkovat, nebo naopak očkování odmítnout? Stojí nad jedincem podmínka společenské odpovědnosti?

Považuji za správný zhruba ten itinerář, jaký v Česku máme. Tedy přednostně z logických důvodů naočkovat pracovníky ve zdravotnictví, seniory a osoby s častými rizikovými kontakty. Nakonec zbytek. Pragmaticky se snažíme s minimem prostředků zajistit co nejvíce užitku. Proč to jde u nás tak trestuhodně pomalu a proč umírají pacienti, kteří by nemuseli, na to je třeba se ptát vlády případně ocenit současnou situaci, až budou volby. 

Existuje obecně nějaký teoretický, akademický, etický argument společenské odpovědnosti v této věci?

Ano. Jsme v době krize a v situaci, kdy zájem komunity v určitých bodech převáží nad zájmem jednotlivce. Pro nás, kteří jsme zažili komunistickou totalitu, to zní hrozně. Ale někdy to tak v lékařské etice je. Pokud z nemocnice prchne pacient s tuberkulózou nebo nebezpečný pacient s psychiatrickou diagnózou, proti jeho vůli se ho snažíme vypátrat a izolovat, legitimní ochrana komunity převáží. V současnosti žijeme v době pandemie nemoci, která může zabíjet. Odpovědné tedy je se nechat naočkovat kvůli sobě a rovněž kvůli okolí.  

Nechtít se naočkovat, ať už z jakéhokoli důvodu, je tedy z etického hlediska nesprávné?

S údivem nalézám v české společnosti nepřehlédnutelnou skupinu odpůrců očkování, kteří buď uvěřili, že nemoc neexistuje, nebo uvěřili, že je vakcína neúčinná, anebo uvěřili, že je v ní čip, který ovládne mysl a podobně. Pokud je známo, je to v historii českého národa poprvé, kdy víra v takzvané fake news může stát občana život. Nikomu nic nenutím, kdo je starší osmnácti let a kompetentní, má plné právo se rozhodnout, co se má stát s jeho nebo jejím tělem.

Svědkové Jehovovi taky odmítají krev, a když to nejde jinak, nechávají se s úctou a pokrčenými rameny zemřít. S očkováním je to podobné. Kdo se nenechá očkovat, nechť se nediví, že onemocní a dostane na oddělení přeplněném pacienty podobných názorů jen tu péči, která bude v danou chvíli k dispozici. Snad ne, ale ta možnost zde je. To není strašení, nýbrž konstatování. Všichni jste dospělí, rozhodněte se.

Žádné komentáře:

Okomentovat