sobota 2. ledna 2021

Zapomenutá svědectví dávných dob v našem okolí

Náhrobek na 
židovském hřbitově
v Jiřicích u Mir.

Asi 18 km od Božic
se v zapadlém lese nachází tato zapomenutá památka. Němé svědectví dávných dob, na které jsme záměrně zapomněli. Starý židovský hřbitov nedaleko Jiřic u Miroslavi.



Naši židovští spoluobčané to měli vždycky těžké a žádná doba jim nepřála. Žili tady kolem nás. Všude. Byli to zdatní obchodníci. Proto se jejich obchodům říkalo s velmi hanlivým přídechem "židárny". Měli jsme takovou i v Českých Křídlovicích. 

Nacistický holocaust vyhubil téměř celou židovskou populaci v našich zemích. Zůstaly jenom hřbitovy. Určitě si vybavíte ten v Miroslavi (opravený v dobách nadšení z návratu demokracie v počátcích 90. let s pomocí holandských dobrovolníků), v Moravském Krumlově u kruháku před vjezdem k zámku a do centra (publikaci o něm, vydali před lety manželé Grunovi), v řadě obcí v Zajordání (kolem Vranova n. D.). No a jak vidno i v Jiřicích u Mir.

Škoda, že není příhodnější počasí, hned bych si udělal vyjížďku a procházku.

Více si prohlédněte na FB autora fotoreportáže Marka - https://www.facebook.com/marek.klic.7

Upřesňuje i jeho polohu:  Je to samostatny hrbitov v okrajove casti obce v lese, porostly brectanem. Dnes jsem byl v jeho mensi casti. Az doma jsem zjistil ze jsem nedosel na jeho hlavni cast. 

                 (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat