středa 27. ledna 2021

Rok 2020 pohledem znojemské matriky

Oddávající Jan Blaha

 Rok 2020 byl i pro znojemské matrikářky nezvyklý. Přes měsíc se neoddávalo, setkávaly se s menšími svatbami i svatebčany s tvářemi pod rouškami. I přesto přináší rok 2020 pozitivní bilanci – v roce 2020 bylo ve Znojmě uzavřeno 214 sňatků a narodilo se 977 dětí.

Jako každý rok se znojemské matrikářky podělily o zajímavosti, se kterými se při své práci setkaly. Svatebních obřadů bylo v roce 2020 pouze o deset méně oproti roku 2019, a to i přesto, že se od 15. března do 20. dubna neoddávalo. 💖 První svatba v roce se konala 5. ledna, poslední svatba 23. prosince.
Národnost svatebčanů byla pestrá – vedle Česka měli v dokladech zapsáno Slovensko, Ukrajina, Bělorusko, Itálie, Madagaskar, Velká Británie, Německo nebo Rakousko.
Ze 428 snoubenců uzavíralo manželství 97 rozvedených nebo ovdovělých. 👰 Nejmladší nevěsta byla ročník 2000, ženich 2001. Naopak nejstarší nevěsta se narodila v roce 1955 a nejstarší ženich o deset let dříve v roce 1944.
Místa obřadů byla různá. Nejvíce svateb bylo uzavřeno v obřadní síni, oddávalo se na znojemském hradě ⛪, v Louckém klášteře, Spáleném mlýně, ve vinařstvích, penzionech nebo i na soukromé zahradě v Oblekovicích.
Do manželství vstoupil také pár, který své první manželství ukončil po pouhých dvou letech a čtyřech měsících trvání. Z manželství se jim narodily dvě děti, jako rozvedeným se jim narodily také dvě děti a po 38 letech se pár rozhodl opět vstoupit do manželství.
Na sv. Valentýna uzavřel manželství muž, který se ve stejný den narodil. A datum 20. února si jako den svatební vybrali snoubenci, kteří spolu žijí 20 let. Dvacítka je provází životem, a proto i to datum 20.2.2020.
Obřadní síň zažila v minulém roce i svatby jubilejní: Rubínové (40 let) – 10 obřadů, Zlaté (50 let) – 17 obřadů a jednu Diamantovou (60 let).
Za rok 2020 se ve Znojmě narodilo celkem 977 dětí 🎈🎉510 chlapců a 467 děvčat. V loňském roce prvenství mezi jmény získalo chlapecké jméno Jakub.
Toto jméno zapsaly matrikářky do matriční knihy narození celkem šestadvacetkrát. Oblíbená jména u chlapců👦 byla také Tomáš, David a Petr. Holčičkám 👧 vévodila jména Eliška, Anna a Tereza.
Mezi jmény se objevovala i ta staročeská – Antonín, Eduard, Metoděj, Doubravka, Johanka, Meda nebo Leontýna. Rodiče dali svým dětem i jména neobvyklá – dívky pojmenovali Deborah, Dilara, Luna, Grace, Ennie, Jesenija, Lola, Mila, Odeta. Hochy Atrey, Joshua, Noel, Rayen, Reed, Sedrik, Stiles a Timotej.
V roce 2020 se ve znojemské nemocnici narodilo celkem 7 dvojčátek.

Převzato z FB https://www.facebook.com/znojmobudelip

Žádné komentáře:

Okomentovat