sobota 23. ledna 2021

Vyděšení Češi vzali respirátory útokem


 Situaci, kterou vyvolal premiér Babiš svým tradičně neuváženým výrokem, že by mohli Pražáci být nuceni nasadit si v metru respirátory FFP2 a my ostatní v každé veřejné dopravě, na lyžích a nedej bože i v obchodě taky, vyvolal tradiční "nájezd" Čechů na obchody a lékárny, aby si patřičnou ochrannou pomůcku okamžitě zakoupili. Ať to stojí, co to stojí! 

Důvodů, proč je v Česku s kvalitními respirátory jistý problém, je víc, ale názorů se vyrojila okamžitě pěkná řádka. Relevantní jsou však asi tyto dva.

Ten první je z hlavy rektorky Mendelovy univerzity v Brně, ten druhý k tomu dodal čtenář Jarda.

Danuše Nerudová: Finanční šok pro rodiny, osvoboďte respirátory od DPH. Je to jediná cesta, jak nedeformovat trh, a přitom ulevit alespoň trochu finančně rodinám.

Jarda:  Ani ty respirátory nemusí osvobozovat od DPH. Dost lidí to udělá jako já. Koupím jeden a ten budu mít na celé období, co to bude nařízené. Takže bude vlastně úplně k hovnu. Ale vlk se nažere a koza zůstane celá.

(lan)

6 komentářů:

  1. Relevantní je jen ten Jardův.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože výrok paní Nerudové je absolutně vytržený z kontextu

      Vymazat
    2. Paní Nerudovou mám rád a vůbec nemám zájem, abych jí vkládal do úst něco nepatřičného. Ten "vytržený" výrok je z jejího twitteru, který pravidelně sleduji. A jinak: paní Nerudovou bych si dokázal představit jako budoucí českou prezidentku! Konečně by po letech na Hradě seděl důstojný reprezentant všech občanů Česka. Je to po všech stránkách výrazná osobnost a je taky z Moravy. :-)

      Vymazat
    3. Ano psala to na Twitter, ale reagovala tím na možnost úředního zastropování ceny respirátorů, jak tomu bylo na jaře u roušek. Jak to dopadlo na jaře víme... Proto to takto bez kontextu může působit jako výkřik do tmy. Jinak s paní Nerudovou jako kandidátkou na prezidentkou velice souhlasím! :)

      Vymazat
  2. Výrobci respirátorů v Česku vyzývají vládu, aby snížila, nebo zrušila daň z přidané hodnoty (DPH) na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru. ČTK to dnes řekl předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs. Podobný pohled má také ekonomka Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně a členka iniciativy KoroNERV-20. Dnes uvedla, že považuje stanovení maximálních cen za velmi nešťastné řešení, které by výrazně deformovalo tržní prostředí. "Namístě je spíše uvažovat o dočasném osvobození od DPH po vzoru Rakouska tak, aby se alespoň částečně snížila cena pro nízkopříjmové skupiny obyvatel," míní.
    Zástupci vlády minulý týden uvedli, že zvažují po vzoru Německa a Rakouska užívání respirátorů třídy FFP2 na rizikových místech, například v městské hromadné dopravě.

    OdpovědětVymazat
  3. https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/fs-pro-media/INFORMACE_prominuti_respiratory.pdf
    Prodej respirátorů do dubna osvobozen od DPH.

    OdpovědětVymazat