středa 31. března 2021

Aktuální pohled na Božice shůry


 Na facebookových stránkách jsem se potkal s aktuálním pohledem na naši obec shůry. V době, kdy se radujeme z uvolnění vojenského snímkování třeba z roku 1938 nebo 1953 a let pozdějších, nás to až tak nepřekvapí. Přesto i tento pohled se jednou stane zajímavým historickým dokumentem. Už jenom proto, že zachycuje nejdynamičtěji rozvíjející se a tím pádem i měnící se část obce Božice. Tak se podívejte!

  Snímek na fejs umístila Eva V.

                                                                                                       (lan)

3 komentáře:

  1. Jednota Božice - oznamuje mimořádnou změnu otevírací doby (Velikonoce): v pátek 2.4.2020 (státní svátek) bude prodejna zavřena,
    v sobotu 3.4.2020 bude prodejní doba mimořádně prodloužena od 6:00 do 13:00.

    OdpovědětVymazat
  2. Prodejna Jednoty v Českých Křídlovicích oznamuje, že bude od 1.4.2021 (čtvrtek) opět otevřena, a to od 5:30 do 16:00.
    V pátek 2.4.2020 (státní svátek) bude prodejna zavřena.
    V sobotu 3.4.2020 bude prodejní doba mimořádně prodloužena od 5:30 do 12:00.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    jako dlouholetému modeláři a fandovi všeho, co plave, jezdí, létá a je ovládáno RC soupravou na jakékoli frekvenci mi to nedá, abych neupozornil na novou legislativu, která se týká (nejen) provozování dronů, aby jejich majitelé předešli případným finančním postihům, které nejsou zrovna zanedbatelné.
    Dnem 31.12.2020 vešla v paltnost směrnice EU 2019/947, dle níž musí být všichni provozovatelé bezpikotních létajících prostředků registrováni. Jedná se o povinnost provést si provést bezplatnou registraci jakéhokoli létajícího aparátu na stránkách Úřadu pro civilní letectví, v rámci níž se složí test o 40 otázkách a následně je přiděleno registrační číslo, kdy toto číslo je platné na celém území EU. Na základě úspěšně složeného testu a přidělené registrace může následně úspěšný žadatel, starší 16 let, provozovat bezpilotní prostředek do hmotnosti 25 kg a do nejvyšší letové výšky 120 m, ve vizuálním dohledu a za poměrně přísně definovaných podmínek týkajících se jeho provozování v zástavbě a v blízkosti osob a v daných lokalitách.
    Pokud někdo namítne, že má hračku, potom upozorňuji, že i toto je vydefinováno a to tak, že HRAČKA musí nést identifikaci CE s uvedením, že odpovídá směrnici č. 2009/48/ES a nesmí být opatřena jakýmkoli záznamovým zařízením umožňujícím identifikaci osob. Může tedy velmi snadno dojít k tomu, že pokud někdo použije dron při létání na dovolené u moře, v rámci členského státu EU, zkontroluje ho místní policie a nebude mít registraci, může obdržet citelný finanční postih a zařízení mu bude zabaveno. Například v ČR se jedná ofinanční postih až do výše 5 mil. Kč, což uznáte rozhodně nejsou žádné drobné.
    Rozhodně doporučuji si registraci provést, jak jsem již uvedl, je bezplatná, test má 40 otázek, je na něj hodina a opakování je neomezené. Veškeré podklady jsou na stránkách ÚCL dostupné, žádná až taková hrůza to není.
    Letu zdar a čisté nebe. Ing. Rydval

    OdpovědětVymazat