pondělí 15. března 2021

Jak se staví velkochov drůbeže u Starého Hobzí

Rozestavěné budovy u Starého
Hobzí

 Že neznáte Staré Hobzí? Já ještě před pár lety taky jenom věděl, že existuje. V posledních letech jsem přes ně několikrát jel a navíc tam žije dcera jednoho z nás "pátečníků", takže jsme to místo občas probírali i třeba z hlediska dopravní dostupnosti a života vůbec. Mají tam krásně opravený zámek (s rakouským majitelem), ale prý i bez covidu tam zavřeli všechny hospody.


Blízkost Rakouska a měst Jemnice, Dačice, Slavonice ubírá ale Starému Hobzí na atraktivitě. Ještě poznámečku si neodpustím. Staré Hobzí leží na jihozápadní Moravě, byť je od roku 1960 součástí okresu Jindřichův Hradec. 

Nyní ale mají ve Starém Hobzí o vzrušené debaty postaráno. Postaral se o ně známý zemědělský podnikatel Josef Kolář. Jeho firma chce u Starého Hobzí stavět farmu pro 2 miliony kuřat ročně. A stavět už začala i bez povolení! Tak to v Česku asi docela běžně chodí, za panování Andreje I. ještě více než dřív. Ve Starém Hobzí panují obavy ze zápachu, kontaminace zdrojů pitné vody a nadměrného zatížení místních prachobyčejných komunikací, které ani dnes nejsou v nějakém mimořádném stavu. Asi tak jako u nás v Božicích.

Stavět se začalo na pomezí Jihočeského kraje a Kraje Vysočina v lokalitě hospodářského dvora Hejnice. Stávající budovy už firma Fredi patřící podnikateli Josefu Kolářovi zbourala a na jejich místě začala stavět nové objekty farmy, přestože na stavbu neměla vydáno stavební povolení. Jedna hala je už prakticky hotová, u druhé se dělá opláštění, třetí má hotovou konstrukci a administrativní budova má hotové přízemí. Pokyn k zahájení staveb i bez stavebního povolení dal samotný podnikatel Josef Kolář a svádí to na dobu covidovou! Ano, to teď bude nová móda: Co nebudeme umět zdůvodnit, svedeme na covid. Díky tomu, že neschopná Babišova vláda vede boj s pandemiií ode zdi ke zdi, se to takovým lidem jako je Josef Kolář bude i dařit.

Námitky a obavy uvedené v úvodu Josef Kolář odmítá. "Vysušený drůbeží trus, nemá kam odtéct a kontaminovat tak  blízké zdroje pitné vody," odvrací obavy Josef Kolář. "A nějaký zápach? Nic takového při posuzování vlivu na životní prostředí nebylo zjištěno," dodává, i když připouští, že u nejbližších rodinných domů něco cítit bude." My tady víme své s provozem bioplynky u Velkého Karlova a já to znám i ze svého posledního pracoviště ve Velkém Dvoře u Pohořelic z provozu sušárny.

Nejvíc mě ale zarazilo poslední vyjádření Josefa Koláře: "Těžká nákladní doprava bude představovat  denně průměrně dva nákladní automobily, které budou zabezpečovat chod farmy a několik málo osobních aut a mopedů zaměstnanců. Z uvedeného vyplývá, že se na údržbě komunikací, krom polní cesty, která vede přímo k farmě, podílet nebudeme!"

Otázka na závěr: Bude Farma pro výkrm brojlerů Hejnice dokončena a zprovozněna, či nikoliv?


V příspěvku využito článku https://nasregion.cz/archiv-novin/dacicko-telcsko-moravske-budejovicko-3-2021/?back=https://nasregion.cz/telcsko/

                                               (lan)

PS. Aby nebylo mýlky. Já jinak dílo podnikatele Josefa Koláře docela obdivuji a jeho reprezentativní sídlo na jím opraveném zámku Písečném nad Dyjí (kousek za Vratěnínem) s novým parkurem a upravenými a vybudovanými vodním kanálem si každoročně jedu prohlédnout. Tak mě to místo oslovilo a každý rok se jedu podívat, jak se vylepšilo a zkrásnělo. Stejně tak máte možnost vidět akurátní hospodářství na jižním okraji Jiřic u Miroslavi při vjezdu od Lopatova. To není žádný "jézeďácký nepořádek" s desítkami až stovkami rezivějících odstavených strojů, plechů a potrhaných plotů, jako to ještě dnes můžeme vidět kolem nás.

Žádné komentáře:

Okomentovat