čtvrtek 18. března 2021

Co se děje u sousedů

U břežanské školy (původně 
česká státní menšinová) vznikne
autobusová zastávka (asi ještě
letos) a potom dojde na zateplení
a fasádu....

 Marně jsem na oficiálních sociálních sítích hledal něco ze života Božic, a tak jsem se musel poohlédnout k sousedům. Na svém facebookovém účtu jsem upozornil na obsáhlý rozhovor se starostkou Břežan Janou Surovcovou a zaujal mě též fotopříběh Martiny Mühlbergerové o velikonoční výzdobě veřejných prostranství v Jaroslavicích.



V Břežanech bylo na stavebních parcelách v ulicích souběžných s hlavním tahem na Pravice postaveno (nebo se dokončuje) 22 nových rodinných domů a pro devět dalších se parcely připravují. V plánech je zateplení obecních budov (škola, mateřská škola a obecní úřad) a velmi zajímavá myšlenka je zřízení autobusové zastávky u školy na Mackovské silnici. Ani v dobách, kdy jsem tam působil, se nám tento požadavek nepodařilo realizovat. Přeji paní starostce Janě Surovcové, aby byla úspěšná a zastávku se tam podařilo vybudovat. V dnešním vydání Znojemského deníku k tomu paní starostka uvádí: „Chceme, aby byla cesta do školy pro žáky bezpečná. Proto vybudujeme zastávky přímo u školy, uvítají ji i senioři. Už jsme podali žádost o dotaci, nové zastávky v obou směrech by mohly žáci i obyvatelé využívat už v září. Kalkulovaný rozpočet na stavbu je zhruba jeden milion sto tisíc korun."

Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/cesta-do-skoly-uz-je-bezpecna-v-brezanech-postavili-novou-zastavku-20210317.html

No a podobně ji přeji běh na trošku delší trať, a to je vybudování kruhového objezdu v centru obce v blízkosti prodejny COOP Jednota a Cukrárny u Žáků. Cukrárna je mimochodem otevřená, zákusky tradičně výborné a potkal jsem se tam tento týden se známým sportovcem a malířem pokojů Miroslavem Zatkalem. Oba jsme se vzájemně podivovali, kolik už nám je.... :-)

Jaroslavický spolek Jarmínek stojí za iniciativou velikonoční výzdoby na veřejných plochách v Jaroslavicích. Na všechny fotky se podívejte v rubrice Čtenář reportér ve Znojemském deníku Rovnost.

Autorka k tomu říká: Situace je doopravdy smutná, a tak se jaroslavické maminky ze spolku Jarmínek rozhodly rozveselit 40 postních dnů aktivitou s názvem “Zajíčku, hop!” Po vzoru adventních okének se každý postní den objeví na jiné adrese velikonoční zajíček.  

Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/ctenar-reporter/zajicku-hop-jaroslavicke-postni-dny-rozveseluji-zajicci-pred-domy-20210317.html

Tak to bude po celé postní období vypadat
 před mnoha domy v Jaroslavicích


Žádné komentáře:

Okomentovat