sobota 27. března 2021

Putování žab v době covidové

Kousek za autobusovou zastávkou
nás značky zbrzdí a naše ostražitost
by se měla zvýšit, zvláště v noci

 Tak a máme to zase tady! Řidiči jedoucí z Božic na Lechovice anebo z Borotic do Božic si večer musí dávat majzla! Z božické strany začíná kousek za odbočkou Na posádku a z borotické s koncem Borotic. Zatím je asfalt čistý, ale každoročně to v uvedeném úseku nevypadá dobře. Zamilované žabičky platí za svoji touhu cenou nejvyšší!!!! Tak to mějme na mysli, když tudy projíždíme....


Transfery obojživelníků v době mimořádných opatření

1.3.2021

Nastává doba transferů obojživelníků. Stavby zábran ani vlastní transfery se bez pomoci dobrovolníků leckde neobejdou, transfery jsou často v jiné obci, někdy i okrese, než dobrovolníci bydlí, a odložit je až po ukončení nouzového stavu pochopitelně nejde. Množí se proto dotazy, jak toto vyřešit.

Usnesení vlády ČR č. 216 stanovuje výjimky z omezení pohybu, mezi kterými je i "cesta do zaměstnání a k výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti (bod 1) a "výkon činností sloužících k řešení krizové situace" (bod 5). Dobrovolník vykonává pro organizaci určenou práci na určeném místě, jde tedy o "obdobnou činnost" ve smyslu výjimky č. 1. V případě transferů bychom se však nebáli odvolávat ani na výjimku č. 5, neboť jde jednoznačně o řešení krizové situace (bezprostřední ohrožení zákonem chráněných druhů), které nesnese odkladu. 

Je každopádně nutné, aby organizace všem, kteří se na transferech podílí, ať již jde o zaměstnance, brigádníky či dobrovolníky, vystavila papír, kde bude uvedeno, kde dotyčný bydlí a že ve dnech těch a těch vykonává pro organizaci práci tam a tam (co nejpřesnější specifikace místa či míst). Pokud jde například o zakázku kraje či AOPK, určitě neuškodí to tam zmínit, ale potřeba to není.

Pokud byste narazili na nějaké problémy, kontaktujte nás.

 

Pro případné využití připojujeme Potvrzení o výkonu činnosti

Žádné komentáře:

Okomentovat