úterý 3. května 2016

Pozvánka: První jarní cyklovýlet

Tradiční cyklistický výšlap v okolí Božic vyšel letos na neděli 8.5.2016. Na plakátku najdete všechny potřebné informace, jen jsem zapomněl přesné znění sloganu, kterým hlavní organizátor akce Robin vždycky svoje cyklistické reportáže doprovází.


(A nechce se mi hledat v minulých příspěvcích). Jenom vím, že něco sviští ....! Tak ať se vám dobře jede a nechte si před cestou u Robina svůj bicykl zkontrolovat a seřídit. Určitě ser vám to vyplatí.
            (lan)

8 komentářů:

  1. Ona se letos Hraběcí studánka otvírá v neděli?

    OdpovědětVymazat
  2. Víte co je hodně zajímavé, že najednou v Křídlovicích, či Božicích je najednou vše pojmenováno - prostě má své jméno. Za našeho mládí, či dětství se šlo ke studánce (a vědělo se kam), k rybníku (také nikdo nezabloudil), k mlýnu (nikdy jsme neslyšeli ani v dospělosti název Zámlýní), atd.. Je to hodně zajímavé a docela bychom byli rádi, my, starší ročníky, kdyby nám bylo vysvětleno, jak se k těmto názvům tak najednou přišlo. (me)

    OdpovědětVymazat
  3. Nic mimořádného bych za tím nehledal, prostě je to snaha o lepší orientaci. Hraběcí (též Hraběnčina) studánka je novějšího data a dokonce jsem byl u toho, jak toto pojmenování - tuším kolem roku 2005 - vzniklo. Psal jsem o tom na tomto blogu v roce 2011: Už jsem o studánce několikrát psal, obsáhlý materiál na tomto webu v roce 2009. Podle mého názoru nemá historicky studánka s paní hraběnkou skutečně nic společného. K pojmenování Hraběcí nebo Hraběnčina přišla naše milá studánka jak slepý k houslím díky znojemskému literátovi a sběrateli pověstí Jiřímu Svobodovi, který před několika lety zpracovával turistickou brožurku o studánkách na Znojemsku a tak "narouboval" na bezejmennou studánku u Božic (bohužel na šanovském katastru - kdo kdysi čáral katastrální mapy, tomu by měla ruka upadnout!) pojmenování Hraběcí - a ejhle!!! Ono se to ujalo a už to papouškujeme všichni! Na druhou stranu: Je to špatně? Aspoň má jméno, láká turisty, stojí u vzniku akce Otvírání Hraběcí studánky ..." Jiří Svoboda se tenkrát za mnou zastavil, takže vím, jak k pojmenování došlo ... (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že pro nás, co jsme se tu nenarodili, jsou tato pojmenování dost užitečná. Ano, u nás, když se řeklo "jde se k rybníku", tak tomu všichni rozuměli, protože jsme měli rybník jen jeden. V Božicích je ovšem tatáž věta docela zavádějící. Nevidím na snaze pojmenovávat místa nic špatného, naopak, některé názvy mi připadají poetická, třeba už zmíněná Hraběcí studánka. Hana Koledová

      Vymazat
    2. S omluvou opravuji překlep: poetické :)

      Vymazat
    3. Ještě bych doplnil něco k pojmenování Zámlýní. Na mapách najdete od dávna název Mlýnské Domky. To se doopravdy v praxi nikdy nepoužívalo, ani nepoužívá. Doopravdy se říkalo U mlýna, ale pojmenování Zámlýní se uchytilo taky. Pokud si dobře vzpomínám, tak tento výraz používal (a propagoval?) bývalý starosta Ing. Čurda. Na mapách - bohužel - najdeme pouze Mlýnské Domky. Až budeme v Božicích vážně řešit oficiální pojmenování ulic - i České Křídlovice, Zámlýní, Kolonie u Dvora, U Nádraží, Na Posádce aj. - mohou být oficiálně ulicemi a nemusíme kvůli tomu obnovovat - v případě Křídlovic - místní část, to by asi bylo složitější. Vím, o čem mluvím, v takové ulici (ve skutečnosti osadě velikosti Kolonky) pracuji. (lan)

      Vymazat
  4. Hezký den přeji, termín je opravdu v pořádku. Několikrát jsem si to ověřoval u šanovského starosty. Tak jako my budeme v Božicích snad každoročně a " tradičně " dosazovat 1.5. stromy do Aleje života, tak šanovští tradičně vždy 8.5. otevírají studánku. BoB

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem ráda, že si to tady tak pěkně to, jak jsme to každý z nás, vysvětlujeme. Já jsem rodačka. Opravdu se vždy říkalo, že se jde ke mlýnu a ke mlýnu i koupat. Kdysi tam byl přes Jevišovku most, který pak spadl, ale přesto jsme se tam chodili koupat, koupat jsme se chodili taky na splav, který byl zase pro změnu v Božicích, hodně jsme si to tam užívali. Pak byl v kurzu rybník u nádraží, ve kterém uprostřed byl malý ostrůvek. Tam jsme chodili i celá škola v zimním období bruslit. Pak vznikl "nový" rybník, tak se mu v té době říkalo. Jsem také překvapena samozřejmě Hraběcí studánkou, ani ne tak jejím názvem, ale že je najednou v šanovském katastru. Všichni jsme ji vždy považovali za studánku, která patří Božicím. Dále se samozřejmě říkalo Kolonka, U Šíblů, na Posádce za nás určitě ne, ale spíš letiště, nebo kasárna. Možná by se toho našlo více, ale i tak je to milé si takto, bez jakéhokoliv dohadování společně zavzpomínat. (me)

    OdpovědětVymazat