neděle 4. února 2018

Boží Božice dnes

Byv vyslán do božického marketu nakoupit vše, co jsme v pátek a v sobotu zapomněli, vzal jsem cestu místy, která jsem ráno pustil v jiném materiálu. Blýskl jsem to z auta mobilem, tak se omlouvám všem, které jsem po cestě brzdil.


V projektu Boží Božice hraje stěžejní roli stodola blízko prodejny COOP Jednota v Božicích. Zcela záměrně ji sem zatím nedávám, protože právě tato stavba budí největší vášně mezi těmi, kteří se o věc nějakým způsobem zajímají.
Obchod Jednoty však vidíme a vidíme tuto budovu taky na historickém snímku před rokem 1945. Že budova Jednoty - a nutno dodat, že i "za Němců" zde byl obchod - výrazně změnila svoji vizáž, je víc než zjevné i nám nepamětníkům! A podobně budova školy - dnešní I. MŠ - je i se svým okolím úplně jiná, než byla ta původní. Jak Jednota, tak škola byly postaveny koncem 19. století (baj voko kolem roku 1895) v historizujících stavebních slozích a byly by to i dnes moderní budovy, které by svým vzhledem byly chloubou Božic a jejím charakteristickým prvkem. Stejně tak taky budova božického nádraží a budova Hostince u nádraží, vila Tulipánka a Jiráskův dům osvěty na božické Kolonii, který je mezi těmito budovami nejmladší, měly svou původní podobu. Jiráskův dům z roku 1935 funkcionalistickou. Dneska by se sem sjížděli milovníci historie tak, jako se sjíždějí k brněnským židovským vilám, třeba známé vile Tugendhat. A nemluvím o největší stavební pýše Božic, kterou je penzionát Maria Hilf, dnešní Domov Božice. Po citlivě opravě zůstává budova viditelnou a charakteristickou stavbou Božic a i se svým geniem loci.
Božická Jednota, božická škola (I. MŠ) a Jiráskův dům osvěty svou cennou charakteristiku necitlivými přestavbami ztratily. A může si říkat, kdo chce, co chce.

                  (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat