pátek 16. února 2018

TOP viniční trati Moravy. Božice na okraji

Na přednášku jaroslavického vinaře a vysokoškolského pedagoga FF MU Martina Markela se vždycky těším a nejsem nikdy zklamán. Tak tomu bylo i ve čtvrtek večer na přednášce s lákavým názvem Top viniční polohy Moravy a Znojemsko.


Velice osobitý projev přednášejícího, perfektní "všeříkající" slajdy a nabitá přednášková místnost Domu umění na znojemském náměstí TGM, to všechno čekalo na zájemce o historii vinařství na Moravě, na Znojemsku zvlášť.
Všichni víme, že Božice patří mezi vinařské obce a víme, že podmínky pro pěstování vína tady historicky máme, dá se říct, průměrné.
Martin Markel se věnoval především historickému vývoji způsobů klasifikace a vceňování, výnosům a polohám. To je samozřejmě velmi zajímavé, ale jak řekl v závěru, dnes takové hodnocení není  prakticky možné, neboť to nedovolí podnikatelská lobby.
Z tohoto pohledu mě zaujalo několik informací. Rozlohy vinic se v průběhu dějin neustále snižovaly, největší propad začal po roce 1870 a úplného dna dosáhl těsně po skončení druhé světové války. Poté se postupně osázené plochy zvedaly, s malým výkyvem po roce 1989 a pak prudkým vzestupem. Dnes jsme na úrovni ploch vinic jako tomu bylo v době Marie Terezie a Josefa II. (cca 17 000 ha vinic). Zvláštností je však tzv. Jaroslavický paradox, kde počty vinic narůstaly v dobách, kdy jinde na Moravě klesaly a v dobách, kdy jinde na Moravě stoupají, tak na Jaroslavicku prudce klesají!
Kvalitní viniční trati jsou na severu lemovány řekou Jevišovkou. Ty vinice, které jsou od Jevišovky směrem na jih, na Hrádek, patří k lepším, byť ani ony nedosahovaly v bývalé klasifikaci žádného vysokého hodnocení a na škále ocenění byly v předposlední skupině od 20 do 29 zl. z jitra ročně, což představuje takový průměr. Z dnešního pohledu je však velmi důležité, že vinařství v naší oblasti žije a rozvíjí se, byť nepatříme mezi TOP!
Zajímavé jsou i "vinařské ostrůvky" s kvalitními víny: Jedná se především o Ivančice (kdysi Top 2) a oblast Miroslavska (Hostěradice, Míšovice až Lidměřice, dnes část Olbramovic).
Úplně všechny (kromě znalců) překvapila sedmička Top viničních tratí na Moravě a hlavně ta nejlepší: byl to Strachotický vrch Waldberg! Dneska tam myslím nenajdeme ani hlavu. Známý Šobes u Podmolí uzavíral tu sedmičku nejlepších. Víno zde produkované bylo označováno jako "kyselé a trpké"! No považte: který producent by si dneska nechal dát takové hodnocení!

                                      (lan)

Za případné nepřesnosti se omlouvám, vinař nejsem, pouze občasný konzument! A takoví jsou pro produkci vína rozhodující! Úspěch má to víno, které najde své odběratele a konzumenty! Všechno dneska (i tenkrát) řídí trh!!!
























4 komentáře:

  1. Perfektní článek. Jen mě překvapuje, že tam není nic z Mikulovska, dnes nejlepší oblasti...

    OdpovědětVymazat
  2. Můžu potvrdit, že Znovínská vína z Miroslavi Weinperky jsou výborná.

    OdpovědětVymazat
  3. Strachoticky Waldberg by tusim nemel byt pusty, i podle fotky z prezentace tam ma vysazene vinice a produkuje skvela vina Vinarstvi Barabas. Je zde i moznost ubytovani. Opet severni svah. Marek Klic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za upřesnění. Vinařství Barabáš, to slyším poprvé, ale podívám se po jeho produkci. :-)

      Vymazat