neděle 11. února 2018

Zase si jen tak jdu Božicemi...

Nahoře mizející staré Bačovo...
...a vidím. Ne, nebylo to cílené bloumání. Doprovázel jsem fašankový průvod masek po části Božic a přitom jsem zachytil několik momentů, které mě zaujaly. Nic víc, nic míň.


Po pěkných cestách ze zámkové dlažby - některé ještě voní novotou - jsme prošli kolem Miklíkového a bývalého Janečkového (dnes Pavly a Pepy) jsme došli nad zahradu u božické mateřské školky. A ejhle: první důvod k zastávce! Podrobněji popíšu v samostatném článku a v anketě.
Došli jsme na další křižovatku pod Benkovičovým. Maškary se rozběhly po třech bytovkách a já - nevalně obutý i oblečený, lehce prochladlý - jsem zamířil domů. A hle: další důvody k zastávce. Zábradlíčko kolem kousku chodníku na rohu zahrady mateřské školy pořád nikde!!! Zato novostavba rodinného domu Petra Slováčka utěšeně roste!!! Dům to malý nebude, to tedy ne.
Po chodníku podél nevábného plotu školní zahrady stoupám vzhůru. Co já se tady nachodil se všemi třemi potomky! A pak ještě pár do prvního soukromého většího obchodu v budově školky. Plot byl tenkrát v lepší kondici a po malém panelu, kde mi stále chybí to zábradlí, jsem nechodil. Měli jsme vyšlapanou cestičku podél plotu. Cesta na Kolonku byla v 80. letech na zlomení nohy, tak proč se ještě zranit na kousku betonu bez zábradlí, že???
Došel jsem na další křižovatku (Bobrova chaloupka - mlíkarka - Němečkova zahrada) a tu máš, čerte, kropáč! Přede mnou poslední cíl dnešní výpravy. Právě bouraná stará Bačova chalupa! Přišel jsem už pozdě, i když jsem byl dávno zván. Nejcennější část chalupy - dřevěný strop v obývacím pokoji snad s vytesaným vročením 1879 - už je v jedné sousední obci. Taky střecha a pod ní uskladněné seno jsou již minulostí. Lotara za to někteří citlivější spoluobčané málem ukřižovali a někteří by ho možná i do ohně vrhli! Ale ruku na srdce: Co byste se starým senem dělali vy? Snad byste je nedali králíkům nebo slepicím, kteří vám dupou v kotcích a běhají po dvoře? Snad Pepa dole u myslivecké klubovny  by to nabídl svému zvířectvu. To se zdá odolné ...
Byl jsem překvapen docela zajímavým prostorem, celkovou dispozicí stavebního uspořádání a rozčlenění a vůbec se Rosťovi nedivím, že zde bude stavět nový dům. Kdo jednou bydlel nahoře v Božicích, blízko veškerého dění, autobusové zastávky a samozřejmě i našeho kulturního stánku, Hostince u Kudličků, ten se nikam jinam v Božicích stěhovat nebude. Taky nám tady nehrozí povodeň či jiná přírodní pohroma. Snad jenom blízkost silnice a dunění při průjezdu věčně poškozeným povrchem je na pováženou. Ale s tím už se každý musí nějak vypořádat. Zase taková dálnice přes Božice nevede... Zajímavostí jsou velmi kvalitní pálené cihly, z nichž byla postavená zeď v průjezdu. Jinak chalupa byla z kotovice a bohužel nic jiného s ní už dneska nelze dělat. Odchází tak další kus božické minulosti, a to zcela přirozeně. Stavba dosloužila, dožila, bude zbourána a nahrazena novou. Tak to bylo od nepaměti. Vlastně už od dob lovců mamutů, když už jsme včera měli ten fašank a v něm se taky proháněl pěkný mamut. :-)

PS. Pod starým Bačovým (podél silnice směrem z kopce k Drechslerovým) je dnes malá zahrádka. Jak patrno, i tady kdysi stál rodinný dům ....
                    (lan)
...zámková dlažba cca 25 let stará

...zámková dlažba stará pár měsíců

...světlo ano, zábradlíčko pořád chybí!

Peťova novostavba se stává dominantou...

...školní zahrada čeká na zástavbu

Staré Bačovo pomalu mizí...


...na dvorku




Uvnitř...



Pěkný sklípek má prudké klesání...



Výhled na mokřad zacloní střecha...

Původní dveře...
 Pod starým Bačovým stával kdysi taky dům:
...a zbytky sousedního domu







Tady všude bude novostavba a vjezd do ní...








PS. Pod starým Bačovým (podél silnice směrem z kopce k Drechslerovým) je dnes malá zahrádka. Jak patrno, i tady kdysi stál rodinný dům ....
                    (lan)

1 komentář:

  1. Praktický lékař MUDr. Olejník oznamuje, že ve dnech 12. – 13. 2. 2018 nebude z důvodu nemoci ordinovat. Akutní případy ošetří MUDr. Přinosil v Dyjákovicích.

    OdpovědětVymazat