pátek 9. února 2018

Stromy svobody u Jiráskova domu na Kolonii

Tak jsem se konečně dostal k tomu, abych přihlásil naše stromy svobody do interaktivní mapy Nadace partnerství - viz http://www.stromysvobody.cz/. Ve spolupráci s panem starostou Karlem Halou jsme tak Božice začlenili do významné aktivity spojené se stoletým výročím vzniku našeho moderního státu.


Na rozdíl od Slováků se k tomuto výročí hrdě hlásíme a považujeme současnou Českou republiku (Česko) za přirozeného pokračovatele masarykovského státu. Však i ty "lípy svobody" na božické Kolonii jsou víc než symbolické a docela by mě zajímalo, kde v republice stojí lípy odkazující na výrazné osobnosti spojené se vznikem samostatného Československa. Jméno T. G. Masaryka nás nepřekvapí, ale další dvě jsou pro oblast, kterou se nový stát snažil oživovat českým prvkem zakládáním českých "kolonii" jistě vzácností. Astronom a později francouzský generál, první ministr vojenství Milan Rastislav Štefánik, byl Slovák a významný agrárník a statkář Antonín Švehla, náš nejvýznamnější prvorepublikový premiér, byl takový Andrej Babiš své doby. Tvrdý, nekompromisní ... Jen těžká nemoc a následná smrt mu nedovolily dotáhnout politické záměry do úspěšného konce ...

Koho tedy zajímají Stromy svobody 1918 - 2018, ať se podívá a přečte si vše potřebné. Já k tomu ještě během víkendu doplním nějaké další informace.

                           (lan)

7 komentářů:

  1. Prosím o informaci,kdy a k jakému výročí byla vysazena lípa ve školní zahradě vpravo vedle tělocvičny. -hic-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nad tím přemýšlel? Možná by si vzpomněla bývalá tajemnice MNV paní Hrušková. Když já přišel do Božic (1981), byla ta lipka ještě mladým stromkem. Naposledy se "stromy svobody" sázely 28.10.1968. Sám jsem se této velké slavnosti jako školák ve své rodné obce účastnil. Skoro bych si přál, aby i ta nejmladší božická lípa byla "lipou svobody" z roku 1968. Budeme pátrat...

      Vymazat
  2. Paní Hrušková už neví, ale lípa musela být vysazena v letech 1976 až 1981.Dřív to nebylo,to vím jistě. Byl jsem u toho, ale už si to moc nepamatuji, nevím proč se sázela, ale byla to velká sláva. Jestli má škola kroniku, měl by tam být nějaký zápis.Ale k 10tému výročí okupace ,což by byl rok 1978, to určitě nebylo... tak co tehdejší školáci,vzpomenete si?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. že by na počest charty 77?

      Vymazat
    2. Pan sláva božickým soudruhům !

      Vymazat
    3. Lípy na Kolonii již byly přihlášeny do projektu "Stromy svobody 1918 - 2018" hned na začátku projektu a to již minulý rok Zdeňkem Čurdou, který je s nimi v kontaktu. Právě mu bylo nabídnuto bezplatné odborné ošetření, o čemž nás informoval. Stačilo se podívat na www.stromysvobody.cz a i když je dublování zbytečné, je pěkné, že je o to zájem.

      Vymazat
  3. Vidim, že Božice žijí lípama :)

    OdpovědětVymazat