úterý 27. února 2018

O zaniklé vesnici Tupanov u Rybníků

Bronislav Gruna začal...
Badatelský rodinný tým Grunových z Petrovic je v odborné i laické veřejnosti dobře známý. Po kamenných křížích se již před časem vrhli na další atraktivní téma: Pátrání po zaniklých středověkých vesnicích ve východní části Znojemska a na Krumlovsku.


Letos poprvé představili výsledky svého bádání veřejně, a to v úterý 27.2.2018 v sále Knížecího domu v Mor. Krumlově. První vlaštovkou se stala zaniklá ves v katastru obce Rybníky, která se jmenovala Tupanov.
Po zaniklém Tupanovu, též uváděném a známém pod nářečním pojmenováním Topanov, nám do dnešních dnů zůstal rybnický hřbitov a kaple sv. Markéty u něj. Jak pravil v závěru Bronislav Gruna: Místo má svůj neopakovatelný génius loci a mělo by, pokud možno, zůstat zachováno ve stávající podobě. A taková dušičková mše při svíčkách je prý jedinečným zážitkem. K tomu dodávám, že obec Rybníky chce na hřbitov a do kaple dovést za evropské peníze elektrický proud! Pak už to však nebude o Dušičkách na topanovském hřbitově takové kouzelné. Taky necitlivě navezená a do prostoru rozhrnutá obecní skládka místu příliš nepomohla a vzácná jedinečná večernice malá možná vzala v této lokalitě za své. Když pročítám zdravé rozhořčení čtenářů božického obecního facebooku nad černými skládkami v naší ceněné lokalitě v blízkosti Hraběcí studánky, kroutil jsem nad počínáním rybnické radnice nevěřícně hlavou. Sypat recyklát ze staré silnice někam je jistě nutné, ale proč zrovna do prostoru Tupanova?

Výzkumy Grunových jsou věnovány i našemu okolí. Již vloni byla lokalizována zaniklá ves Rohoteř nedaleko starého mackovického hřbitova, která hodně svým osudem připomíná výše zmíněný Tupanov, ves Raklinice (Rochovice) na staré cestě ze Zámlýní do Čejkovic, ves Milkovice (Vlkovice) nedaleko pravické obory v oblasti Scheidaschloku a teď celkem čerstvě i ves Martinice u dnešního hrušovanského nádraží. V okolí Božic čekají na své přesné lokalizování i zaniklé vsi Křížkovice (směr mackovský kruhák), Petrovice na katastru Českých Křídlovic (Petrovická pustina), Janův Dvůr za božickou Kolonkou po směru toku řeky Jevišovky (mezi Kolonií a Novým Dvorem) a Držkrajovice u Borotic od letiště.

P.S. Sál Knížecího domu byl narvaný k prasknutí a vydrželi jsme poslouchat cca 135 minut. Když jsme vyšel ven, nevěřícně jsem kroutil hlavou: Auto bylo pod sněhovou peřinkou. Po nedávno rekonstruované silnici Dobelice - Hostěradice však cesta velmi příjemně ubíhala. Další super kvalitně opravená komunikace. To to ale trvalo, než jsme začali silnice opravovat kvalitně.

                 (lan)

...Eva pokračovala ....

...a dcera Štěpánka dokončila. Teda poslední slovo měl malý
Jirka

Žádné komentáře:

Okomentovat