úterý 13. února 2018

Kdo si vezme na triko velikánské riziko? (akt.16.2.)

Božicemi asi trošku zacloumá nejnovější kontroverzní téma: Má se skácet rozvětvená, silně poškozená stoletá lípa před portálem božického (křídlovického) kostela sv. Petra a Pavla? Nebo se máme pokusit tuto lípu zachránit pro budoucí generace a provést na ní pouze nezbytný ozdravný řez?



Názor soudního znalce je jasný a kategorický: Lípa před božickým kostelem je v tak vážném nebezpečném stavu, že jediným řešením je její pokácení.
Názor druhé strany barikády byl prezentován na nedávném zasedání zastupitelstva obce vedením naší obce: Pokusíme se lípu ozdravným řezem zachránit jako jednu z výrazných přírodních památek naší obce.
Názor pracovníků firmy, která řez stromů, hlavně lip, kolem kostela právě v těchto dnech provádí je též jasný a jednoznačný: Lípa je tak vážně poškozená, že jí jakýkoliv ozdravný řez nepomůže. Spíše hrozí, že při nějaké příležitosti dojde k její další destrukci a možnému pádu na blízkou krajskou komunikaci! Riziko nebezpečí je příliš vysoké na to, aby se tento jistě zajímavý a starý strom ponechal na místě a nekácel. Rezultát tedy zní: Okamžitě skácet!
Názor můj osobní: Lípa je krásná, ale v současném stavu velmi, velmi nebezpečná a jsem proto, aby byla skácená!
A názor vás, občanů Božic nebo těch, kteří mají k Božicím nějaký vztah? Jste pro, aby byla lípa před kostelem skácená, podobně jako byla dneska odstraněná jiná lípa u kostela v blízkosti dřevěného kříže a jako bude skácená jedna ze čtyř lip z druhé strany kostela směrem k bývalému Dufkovu hostinci? Kácet, nebo nekácet? Řezat, nebo nařezat! Zachraňovat, nebo likvidovat?  Pílit, nebo bílit? Napište, co si o tom myslíte. Ale rychle, zítra už možná bude pozdě?

A kdo si vezme na triko to velikánské riziko, že se podepíše pod rozhodnutí lípu zachovat?

P.S. Aby to nakonec v Božicích nedopadlo, jak v Jiráskově Lucerně, kde mlynář Brzobohatý bránil staletou zakletou lípu vlastním tělem!!! :-)
                       (lan)

Lípa ve 20. letech vypadala už docela mohutně, takže určitě má historickou hodnotu. To nepochybně!





















Stav 14.2.2018:
Lípa první právě prochází řezem,
lípa druhá vedle ní již padla...
lípa třetí prošla řezem, lípa čtvrtá u
farní zdi zásad teprve dostane
vpravo nejspornější lípa před
vchodem do kostela na svůj
ortel teprve čeká...


Situace z pátku 16.2.2018:




Dvě lípy pod kostelem jsou již ošetřeny, jedna byly podříznutá a jedna (u farské zdi) na radikální řez čeká. Nejspornější lípa vedle vstupu do kostela na konečný ortel taky čeká.



21 komentářů:

  1. Prosim o zverejneni zpravy o nutnosti kacet lipy podepsane soudnim znalcem!!!! Marek Klíč

    OdpovědětVymazat
  2. Vyjádření dendrologa máš na Obecním úřadě. Kdyby ti padla větev na hlavu tak bys taky prudil??? Karel K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Nejde o to, že by se nám ona lípa nelíbila, jde v první řadě o bezpečnost. Podívejte na znojemské parky. Tam taky pseudoochránci bránili a kritizovali kácení přestárlých stromů a dneska se všichni bijí v prsa, jak se jim park líbí! U kláštera rostly vysokánské smrky, jsou taky bez emocí pryč - a neděje se zhola nic! V Božicích, kde se pravidelně vysazuje velké množství stromů (i když kvůli suchu se musí část výsadby třeba opakovat), nejsou stromy neřešitelným problémem. Lípa nakloněná nad silnici v zatáčce u kostela musí prostě a jednoduše dolů!!! Kdyby se tady, nedej bože, něco někdy stalo, určitě by se k tomu nikdo nehlásil. Je jenom dobře, že obec hlídá nebezpečné stromy, nechává je ošetřit a zařídí se podle doporučení a svého nejlepšího vědomí a svědomí. Snaha zrovna tuto lípu zachovat byla pochopitelná, je to určitá dominanta tohoto místa, ale určitě zváží všechna možná rizika a rozhodne správně.

      Vymazat
  3. Zkácet,bezpečnost místních obyvatel musí být na prvním místě

    OdpovědětVymazat
  4. Rozhodně nekácet, ale odborně ošetřit. Znalecké posudky jsou alibistické, proč by si znalec na sebe bral nějakou odpovědnost. Ono je to jako s těmi mosty, lávka v Praze byla papírově v pořádku a stejně spadla. Do stromu se moc nevidí, neví se, z které strany foukne vítr,pokud by znalec prohlédl všechny stromy v obci, asi by jich moc nezbylo. Po každém větru věco spadne a občas i stromy, o kterých by si to nikdo nemyslel, zatím co ostatní vydrží. A vysadit,ochránit v obci nový strom, to je malé umění. A co ohrožuje občany Božic více než náhodný pád stromu ? Jsou to někteří řidiči či neřidiči ve svých plechovkách. Ty bych výmýtil a ne stromy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až vám nebo na vaše dítě (pokud máte) spadne větší větev,tak si nestěžujte

      Vymazat
    2. Ano, tak! Ta lípa nebyla v mládí dobře vedená, vypadá jak velký prak a jistě hrozí její rozlomení. Těch skrytých vad je tam povícero a není pravda, že soudní znalec je nějaký alibista. Navíc nejde o každý strom ve vsi, ale o ty některé konkrétní, ty které můžou ohrozit lidský život. Ve Zlíně u autobusové zastávky jim kdysi taky bylo líto shodit přestárlý vadný strom a pak rodičům zabitých školáků řekli jenom, pardón, to my netušili, že tak blbě může spadnout. Jen si přečtěte: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/108439/chlapec-12-zemrel-po-padu-stromu.html a http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/109139/po-padu-stromu-zemrel-i-honzik-11.html. Takže: šup s nebezpečnou lípou dolů, dokud se nikomu nic nestalo!

      Vymazat
    3. Pane Bojdo,kolik stromů jste po vesnici vysázel, že znáte jen kácet a kácet ?

      Vymazat
    4. Pane anonyme,jestli chcete navázat jakyýkoliv rozhovor se mnou tak se představte.Vysadil jsem 2 a u sebe na zahradě 3

      Vymazat
    5. A pro upřesnění jsem myslel jen ty velmi poškozené e nebezpečné.Myslím,že nás nemusí ohrožovat

      Vymazat
    6. Petr Bojda má pravdu. A vždycky se podepíše, za svoje názory se nestydí. A nikde neřekl, že jenom kácet. Jedná se o konkrétní strom!!!

      Vymazat
    7. Děkuji za obhajobu.Dotyčná osoba si nejspíš špatně přečetla celý článek a některé komentáře.To se občas stane.Takže osobo, nejdříve řádně přečíst pak dlouho přemýšlet a pak komentovat.Není to nic těžkého 😂

      Vymazat
  5. Teď budou štamgasti v bezpečí a dál dělat nepořádek kolem kostela( nedopalky od cigaret,víčka od láhvi po zemi a močení kolem kostela) že to nikdo nezakáže,kolem kostela to vypadá strašně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je pravda.Pánové by si mohli po sobě uklízet a prodejce by mohl pořídit Toi toiku.Napevno ji přidělat a čistit.Zase by jsme měli v Božicích něco výjmečného😀

      Vymazat
  6. Znalecky posudek posudek tedy jeho kopie je k nahlednuti u realizacni firmy. Mohou podat i komentar z odborneho hlediska. Pro anonymni odborniky v oblasti dendrologie. Janacek/ Musil

    OdpovědětVymazat
  7. Tak co kluci,lípa ještě stojí?

    OdpovědětVymazat
  8. Zadost o zverejneni elektronicke verze obdorneho posudku na www obce vsem obcanum = prudit?
    Tistena verze je k dispozici k nahlednuti u starosty v kancelari. Ptam se proc neni na internetu? Vsichni nemaji moznost pristupu ke starostovi do kancelare. Ja jsem tuto moznot dostal. Na internetu si ji snad muze precist kazdy, kdykoliv! Prostredky k tomu obec ma. Marek Klic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To souhlas, ale nebylo by pak lepší žádat přímo obec? Tady si to vedení obce může a nemusí přečíst.

      Vymazat
    2. Bať bať .... je asi jedno odkud to k příslušným uším a očím doletí!!! ;-) určitě když se chce tak to půjde!

      Vymazat
  9. Taky čekám, kdy se to objeví na netu.

    OdpovědětVymazat
  10. S kým mluvím, ten se diví, proč už není lípa před kostelem na zemi. Každý ji vnímá jako velké nebezpečí. Navíc škodí i portálu kostela a taky schodišti!!! Takže jak jsem již napsal: šup s ní dolů, než bude pozdě!

    OdpovědětVymazat