pátek 9. února 2018

Falešní plynaři řádili i v Božicích

O tomto případu jsme již nedávno informovali a varování vysílal bezprostředně po činu i obecní rozhlas. Nyní přetiskujeme policejní prohlášení.


 Od začátku tohoto roku evidujeme již dva případy, kdy došlo k okradení seniorů přímo v jejich bydlišti falešnými plynaři:
1. Znojmo, ulice Loucká 3. ledna 2018: Neznámý pachatel ve 12:30 zazvonil na domovní zvonek devětasedmdesátileté paní. Oslovil ji jejím příjmením a řekl, že je od energetické společnosti a jde na kontrolu plynových hodin. Dal ženě do ruky tablet, aby jej na chodbě před bytem držela u plynových hodin. Sám pak šel do bytu pustit plyn. Neoprávněně vnikl dovnitř a odcizil tam z volně ležící peněženky finanční hotovost ve výši čtyři sta korun a z popelníku šperky. Majitelce tím způsobil škodu zhruba šest a půl tisíce korun. Následně z bytu odešel.
2. Božice 31. ledna 2018: Neznámý pachatel v 10:30  lstí vnikl do domu devětasedmdesátileté ženy. Opakovaně sdělil, že je pracovníkem společnosti RWE Innogy a potřebuje zkontrolovat krabičku na plyn. Paní jej do domu vpustila. Odvedl její pozornost a odcizil jí z peněženky položené na stole v kuchyni finanční hotovost ve výši 800,- Kč a pak z domu odešel.

     V souvislosti s těmito případy upozorňujeme občany, aby nedávali těmto podvodníkům a zlodějům šanci.
     Technici, kteří mají oprávnění ke kontrole plynárenských zařízení, se vždy předem nahlásí. Telefonicky nebo písemně kontaktují majitele několik dnů předem a na místě samotném se prokáží průkazkou s fotografií. Občané mají také možnost zatelefonovat na zákaznickou linku 800 11 33 55 (číslo je uvedeno na zadní straně průkazu) a ověřit si věrohodnost technika a důvod jeho návštěvy.
     Jestliže Vás bez oznámení předem navštíví podomní prodejce energií, máte právo se s ním nebavit. Rozhodně nepodepisujte žádné dokumenty pod nátlakem. Nechte si čas na prostudování a zvážení případné změny dodavatele energií. Nenechte prodejce fotit ani plynoměr a ani elektroměr. Pokud je ve vaš
í obci zákaz podomního prodeje, ihned volejte linku 158. Osoba, která tento zákaz nerespektuje, se dopouští protiprávního jednání.
por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 7. února 2018 

Žádné komentáře:

Okomentovat