čtvrtek 8. února 2018

Zastupitelstvo hlavně schvalovalo prodeje pozemků (akt.9.2.)

Čtvrteční zastupitelstvo se věnovalo především prodeji obecních pozemků žadatelům. Na začátku byla minutou ticha uctěná památka nedávno zesnulé výrazné osobnosti Božic, paní Anny Jandáskové. Diskuze pak se dotkla některých možných staveb v obci.
V úvodu informoval starosta obce Karel Hala o aktivitách posledních měsíců. Obec se pustila do digitalizace obecních kronik, což je čin navýsost chvályhodný. Zatím jsou k tomuto účelu zadány první dvě kroniky: božická z let 1947 - 1951 a sloučené obce 1951 až 1977. Informoval o letošních plánovaných opravách místních komunikací. Dvě budou v Českých Křídlovicích (u Švancarových a u Černých) a jedna v Božicích (kolem novostaveb za školou i s chodníkem po té straně, kde stojí více domů). Ekology určitě zaujala informace  o posouzení zdravotního stavu stromů v obci. Zachraňovat se bude lípa u kostela, kontrolou projde lípa u sklepů a pod sýpkou, jasany před kulturákem. K pokácení asi přijde moruše a lípy pod sýpkou. Hodně z nás zaujala informace o stavbě nové sportovní haly. To bude jistě hit letošní předvolební kampaně v Božicích. Pro jsme úplně všichni!!!! :-). Prezentaci návrhů lze očekávat během jarních měsíců.
Dalším hitem by se mohla stát revitalizace farské zahrady v návaznosti na projekt studentů architektury nedávno prezentovaný v Božicích. Fakt výborný nápad! Podobně jako doplnění různých prvků do mokřadů. Zvláště pak vyhlídkové věže (malé rozhledny) nad bažinami a dřevěných "plovoucích" chodníků v mokřadech. I bývalému starostovi obce Ing. Zdeňku Čurdovi se tento nápad velice líbí!!!
Práce pokračují v areálu sběrného dvora a vše by mělo být do 6.4.2018 hotovo. Pokračuje i rekonstrukce bývalé staré pošty na byt a ubytovnu. Své ubytování zde najde např. pracovník svozové firmy. Zmínka padla i o tom, že některé příspěvky na nově narozeného občánka obce a na prvňáčka nebyly vyplaceny z důvodu nedodržení podmínek - bezdlužnost rodičů vůči obci či nezdržování se rodiny v obci trvale (?).
Zajímavost padla okolo hodin uprostřed kruháku. Čidlo teploměru asi bude mít ve slunečných dnech trošku problém s přesností (bude ukazovat výrazně vyšší teplotu), ale čas by měl být stále perfektní, neboť naše hodiny jsou přes satelit řízeny z německého Frankfurtu nad Mohanem (pro puritány, je to ten Frankfurt v bývalém Západním Německu). A Německo je, pokud jde o přesnost a pořádek, náš nedostižný vzor. A nejen náš, ale vlastně celé Evropy! Nebo snad ne?????????
Hodně prostoru bylo věnováno současnosti a budoucnosti Břežanské dopravní společnosti. O tom udělám nějaký samostatný článek, až budu mít náladu. Zítra to asi nebude, jedu na pohřeb příbuzného ...

A jinak: Děti včera nadšené z hromady vlhkého sněhu stavěly "huhuláky" a dneska z toho mají čtyřicetistupňové horečky! Já jsem "huhulála" nestavěl a pokašlávám taky jak starej tuberák, i když jsem zapřísáhlý nekuřák"! Prostě letošní zima je zase vynikající a my se z ní asi brzy po.....e! Doslova a do písmene! Howgh!!!!
                (lan)

3 komentáře:

  1. Doplnil jsem info ze zastupitelstva.

    OdpovědětVymazat
  2. A co generální oprava silnice od kruháku k Jednotě a od potoka ke kolejím? Vždyť je to ostuda.Ten úsek kolem hospody, ta zatáčka, to snad ani není možné, že to silničáři tak nechají...přitom z kruháku zbylo dost balené, ale ta končila jinde...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správná připomínka na špatnou adresu. Tato silnice není obce Božice, ale je ve správě a vlastnictví Jihomoravské správy a údržby silnic. Obávám se, že tento rok se do plánů oprav této organizace nedostaneme. To by tam musel někdo "leštit kliky"! Pan hejtman dr. B. Šimek (ANO) dobře ví, kde leží Božice, byl tady v rámci předvolební kampaně na podzim minulého roku, a ředitel SÚS Jihomoravského kraje Ing. Komůrka má v Božicích dokonce příbuzné, takže taky ví, po jakých cestách sem jede. A ta "hromádka balené, co zbyla z kruháku?", ta nestála ani za řeč....a tam, kde skončila, skončila na nejlepším možném místě!!!Ještě se jí nedostalo...! Je to místo, kterým by se mělo chodit místo po krajnici kolem paní Němečkové, kde chodník asi nikdy nebude a kde je to při současném provozu (a v předcházejícím příspěvku zmíněné totální nekvalitě krajské silnice) velmi nebezpečné.

      Vymazat