neděle 25. února 2018

Kdy začneme stavět novou mateřskou školu?

Toto téma zvedl jeden ze zastupitelů po posledním zasedání Zastupitelstva obce Božice. Je to velmi vážné a důležité téma. Po letech přešlapování, zdržování a lavírování konečně jasné slovo. A jasný návrh řešení.


Když jsme před léty navrhovali, aby v Božicích byla provozována pouze jedna školní budova, zapomněli jsme na tu nejdůležitější věc: Ve které budově by tato školka měla být? Školky byly tehdy samostatné, každá v jedné části obce, každá se svou paní ředitelkou v čele. Tehdejší radnice řešila úbytek malých dětí tím, že největší místnost v I. MŠ v Božicích pronajala soukromé firmě a ta zde zřídila soukromý obchod smíšeného zboží. My, kteří jsme tehdy ještě vodili děti do MŠ, jsme to docela přivítali. Zavedl jsem syna do školky a na zpáteční cestě jsem nakoupil. Jenže pak synek postoupil do základní školy a obchod, který byl tak trochu z ruky (podobně jako nedaleko otevřená cukrárna-kavárna u Mašků), mě (a nejen mě) přestal zajímat.
Čas oponou trhnul, školky ztratily svou samostatnost a při zřizování právní subjektivity před 15 lety byly začleněny pod společnou příspěvkovou organizaci Základní a mateřská škola. A už tehdy muselo být všem jasné, že zavedený stav je při trvalém poklesu dětí neudržitelný. Chyběla však politická vůle a odvaha božických radnic situaci řešit.

Jenže nastal "baby boom" a najednou jsme byli zaskočeni nedostatkem místa v budovách božických mateřských škol. Pod božickou příspěvkovou organizaci ZŠ a MŠ přibyly i MŠ Velký Karlov a MŠ Borotice. A tak celá řada božických rodičů vzala zavděk tím, že mohla svého potomka umístit do kterékoliv mateřské školy! Asi všichni nejásali, ale přizpůsobili se.

Jenže čas opět oponou trhá a před námi jsou dvě výzvy. Budova II. MŠ v Křídlovicích byla kdysi zřízena přestavbou a modernizací rodinného domku. Začalo se v obecních kruzích mluvit o tom, že by se tato budova měla jako rodinný dům prodat a pro děti z celých Božic provést přístavbu I. MŠ. Obchod už tam samozřejmě dávno není, budova byla zateplena a z největší místnosti v přízemí je tuším herna.

Teď však nad všemi obcemi, zřizovateli mateřských škol, visí další Damoklův meč. Minulá vláda (Sobotka - Babiš - Bělobrádek) ve svém svatém nadšení přijala rozhodnutí, že od roku 2020 budou muset mateřské školy přijímat i dvouleté děti, tj. budou mít povinnost vyhovět každé žádosti o umístění dvouletého dítěte. Školy, školky i zřizovatelé (obce) z toho najednou mají zamotanou hlavu. Moderní školní budovu bez větších problémů dostavíte, popř. doplníte o nějaký chybějící prvek. Staré budovy mateřských škol - dokonce takové, které původně školkami ani nebyly - to mají s dnešními požadavky téměř neřešitelné. Dovybavit koupelny, zřídit přebalovací pult, přemýšlet, jak to bude s plenami a připravíme se na odborně proškolené chůvy ve školkách.... To jsou jenom některé věci, které budou s příchodem dvouletých dětí do mateřských škol spojeny.

V Božicích teď přichází přímo přelomový návrh do diskuze: Na zahradě I. MŠ postavit novou budovu mateřské školy pro celé Božice. Tak, co tomu nápadu říkáte?

                                    (lan)






1 komentář:

  1. Nejde o budovu jde o učitelky a právě proto své děti raději vodí do Křídlovické ikdyž je to z ruky

    OdpovědětVymazat