středa 3. března 2021

Proč to v Česku nejde?


Nejraději kritizujeme kde koho. Čekáme a vezeme se.... Vzor vidíme v Izraeli, ale když máme spolupracovat s Izraelem na vakcíně jako Rakousko, tak šilháme po Sputniku V... A tak nějak pořád dokola. Srovnávat se s Amerikou? No to už vůbec. Přitom řada našich předků a příbuzných odešla na přelomu 19. a 20. století do Texasu. Dodnes jsou tam místa, která nápadně znějí česky a dodnes tam pečou "kolache". O českém charakteru Vídně ani nemluvím.... Shrnuto, podtrženo, nejsme geneticky až tak moc jiní než Rakušané nebo Texasané.

Chyby české vlády a zavádění nutných opatření pozdě... Démonizace tohoto onemocnění a zanedbávání léčby jiných vážných nemocí... Místo rozvolňování vstupujeme do čtvrté fáze koronaviru....

Vláda vyhazovala a dosud vyhazuje nesmyslné peníze (výrazné slevy na jízdném, rouškovné a další pitomosti, které vymyslí paní Maláčová a pan Babiš jí je ukradne a uvede do praxe). Naposledy jsme tu šarádu viděli minulý a tento týden. K nemocenské se mělo přidat něco přes tři stovky, ale Babišovi podnikatelé ve sněmovně to nepodpořili. Tak vláda poslala do sněmovny návrh na 100% nemocenskou za březen a duben 2021. A....sněmovna to taky odmítla a přijala ten původní návrh na těch "plus 385 Kč" k 60% nemocenské. I hlasy těch Babišových poslanců, co původně rebelovali .... :-(. Komentovat nápad Babišovy vlády na obnovení financování dalšího vývoje české vakcíny proti koronaviru je zbytečné. V samotných Babišových Lidových novinách je k tomu komentář nazvaný Vyhozené peníze (Naděje na úspěch české vakcíny je malá) a teď čtu, že i čeští vědci žádají vládu, aby tento nápad zastavila.... Nemá smysl, protože za čtvrt miliardy korun se nic kloudného nedá vytvořit, otestovat a uvést do výroby.


Nedávný kandidát na pražského primátora, podnikatel Petr Stuchlík (ex- ANO) píše na Seznamu:

V Texasu platily roušky, rozestupy a dezinfekce až od července. Ale pravidla se neměnila. Podstatně se změnila až včera: když je guvernér Abbott zrušil. Zhruba ve stejnou dobu, kdy u nás Babiš zavřel mateřské školky.

Ano, čtete správně: v Texasu se ode dneška žije „jako dřív“.

V Texasu jsem strávil skoro polovinu druhého pololetí 2020. Lidé jsme stejní, zkažení, chyboví. Obcházíme předpisy, ovšem rozdíl je jeden a zásadní: stát přenesl v Texasu zodpovědnost na podnikatele. Zodpovědné lidi, kteří svůj osud na rozdíl od většiny českých pupíků řídí. Český pupík se veze.

Chceš mít otevřený obchod? Musíš zajistit roušky pro všechny, dezinfekci, rozestupy. Nezajistíš? Končíš!

Chceš mít otevřenou školu? Zajisti, nebo skončíš (a rodiče tě umlátí pastelkami).

Restaurace? To samé. Zajisti bezpečí, nebo zavři. Máš možnost volby.

Chceš vyrábět? Testuj, ochraň… Nebo zavři. Tvá volba.

V Česku jsme žádnou volbu neměli. Chrání nás moudrost pana Babiše a pana Zemana. „Chrání“…

Desetitisíce firem se samozřejmě kontrolují snáz než desítky milionů občanů. Jenže Češi mají pocit, že podnikatelé jsou zlo a stát (císař pán) je ochrání. Ok. Tak máte covid a podnikatelé jsou v Dubaji.

Resumé: Přenesení zodpovědnosti na podnikatele pomohlo v Texasu zvládat epidemii i uchovat zaměstnanost. Bez velkého zadlužení.

                   (lan)

2 komentáře:

  1. Dobrý den, jenom k té šarádě s nemocenskou nebo "izolačkou" jak tomu Maláčová říkala. Problém toho původního návrhu byl v tom, že se ČSSD opět snažila zneužít zkráceného procesu ve stavu legislativní nouze a k hlavní změně (dodatečný příspěvek pro lidi v karanténě) přidala přílepky, které by pro zaměstnavatele znamenaly další nesmyslné navýšení administrativních povinností, samozřejmě s hrozbou vysokých pokut za jejich porušení. Naštěstí senát jakž takž funguje, takže poslal zpátky do PS návrh bez těch nesmyslných přílepků, ale socani se rozhodli senátní návrh odmítnout a protlačit ten svůj původní, který PS napodruhé odmítla. Takže ten návrh co byl nakonec tento týden přijat je sice "původní" co se týče finanční stránky, ale rozhodně ne původní v celém jeho znění. Naštěstí tady nakonec zvítězil zdravý rozum, i když proces, kterým se k tomu dospělo může pro obyčejného člověka působit jako v Kocourkově.

    OdpovědětVymazat
  2. Státy Evropské unie ve středu schválily, že přenechají Česku přednostně navíc 100 000 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech proti nemoci covid-19. Uvedl to v podvečer server iHned.cz. Zprávu potvrdil i premiér Babiš.

    OdpovědětVymazat