středa 24. března 2021

Tomáš Březina, majitel božického Bestu: Chybí nám víra, že lockdown má smysl

Foto: LN

 Majitel božického Bestu Tomáš Březina poskytl dvoustránkový rozhovor Babišovým Lidovým novinám. To podstatné sdělil už v názvu rozhovoru: Zavření průmyslu bychom vydrželi, ale chybí nám víra, že lockdown má smysl. 



Koronakrize sice nepostihla jeho betonový byznys tolik jako krize v roce 2008, ale i tak by v boji s covidem neváhal za určitých podmínek nastolit tvrdý lockdown. „Musely by s tím být samozřejmě spojené nějaké smysluplnější a realističtější kompenzace,“ říká Březina v rozhovoru.

Všude tam, kde dochází ke kumulaci lidí, mělo tvrdé opatření přijít mnohem dřív a nějak systémově. To, že nyní reagujeme až v takto závažné situaci, považuji za selhání vlády. Odborníci už loni takové opatření navrhovali. A teď premiér a ministři vystoupí a do dvou dnů to chtějí po firmách. Bez přípravy nebo včasného upozornění. Nakupte si testy sami, shánějte si je, kde chcete, ale ať je to honem.

To považuji za selhání a dokreslení různých chaotických kroků vlády, ve kterých se už rok pohybujeme. 

Testy mají ale i psychologický efekt. Když začne testování, neukáznění lidé, ti švejci začnou chápat, že to není samo sebou. Uvědomí si celý ten covidový problém. Nebudou jako šílenci vyrážet masově do Krkonoš, nenechají se tahat na kopec rolbou, shlukovat se ve frontách. Možná že to testování pomůže i k tomu, aby si víc lidí uvědomilo velikost celého toho průšvihu.

Když jste poprvé otestovali všech 500 zaměstnanců, kolik...

Jeden jediný. Při prvním testování byl pozitivní na covid jeden.

LN Čím si to vysvětlujete?

Já si to nijak nevysvětluju. Ale jednak jsme naše lidi vedli k opatrnosti i před testováním, jednak nejsme typ firmy, ve které jsou lidé natěsnáni lokty na sebe na malém prostoru, jak to možná bývá někde u pásové výroby nebo ve velkých administrativních budovách.

LN Ale po práci chodí domů, cestují hromadnou dopravou…

...anebo už jsou promoření nebo antigenní testy nemusí být zas tolik spolehlivé. Ale kromě testů děláme i jiná opatření, dávno třeba měříme lidem teplotu, apelujeme, aby v případě příznaků nechodili do práce nebo co nejvíc zůstávali na home office. Děláme maximum toho, co můžeme. Takže možná výsledky antigenních testů odpovídají skutečné situaci u nás.


P.S. Já jenom dodám, že ten jeden jediný pozitivní zaměstnanec byl v závodě Best v Božicích! :-) Tady asi ještě nejsme dostatečně promoření.


Zbývající část rozhovoru si přečtěte v Lidových novinách ze dne 23. března.


                (lan)

1 komentář:

  1. Zpráva ze čtvrtečního rána: Tomáš Březina prodává svou firmu Best majiteli DEK Vítu Kutnarovi.

    OdpovědětVymazat