pondělí 26. února 2018

Kam zmizel svatý Antonín?

Socha sv. Antonína před
vilou v Zámlýní zmizela.
Ví někdo kam?
Jel jsem dneska Zámlýním - a tu máš čerte kropáč! Před bývalou vilou Holých (kdysi vila Schneiderova a dnes majetek nových vlastníků) trčí z keřů u plotu podstavec (sokl) s kovovým trnem - a socha svatého Antonína je fuč!


Nevím, možná je to zbytečná panika, možná je sv. Antonín v péči restaurátora. Obávám se bohužel, že se spíše svatý Antonín stal obětí zločinu. Tak jako v roce 2012 erb na desce hrobky našeho pana preláta Maxe Mayera.
Sochu sv. Antonína umístil ke své nově postavené vile Ing. František Schneider, křídlovický mlynář, v roce 1930. Odkud tato socha pocházela, nevím. Předpokládá se však je má svou historickou cenu a že pochází z 18. století, tj. z doby baroka.
Takže suma sumarum: Ví někdo, co se stalo se sochou sv. Antonína před vilou v Zámlýní?

                     (lan)


3 komentáře:

  1. Hezký den přeji, socha je opravdu v péči restaurátora. BoB

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak díky za info. Škoda, že se o takové záslužné činnosti obyvatelstvo dozvídá až ex post. Mám informace, že je stále velice málo hodnotných míst a artefaktů Znojemska, potažmo Jaroslavicka, zapsáno v katalogu NPÚ http://www.pamatkovykatalog.cz/.

      Vymazat
  2. Bronzová socha maršála Koněva z roku 1980 byla z piedestalu sejmuta na základě zářijového rozhodnutí radnice, kterou vede koalice TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN. Socha byla odvezena do depozitáře, objeví se v Muzeu paměti 20. století, jehož vznik chystá hlavní město. Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/praha-bubenec-socha-konev-hlava-stalin-rouska-namesti-interbrigady.A200404_195907_domaci_kane

    OdpovědětVymazat