pátek 17. srpna 2018

Božická "Hudba z Marsu"

Můj nedávný příspěvek o počátcích božické kapely probudil již téměř zapomenuté vzpomínky. Na nich je nejcennější to, že jsou to vzpomínky jednoho z přímých aktérů, bývalého božického starosty Ing. Zdeňka Čurdy. 



Doplnil nám tak jména muzikantů, kteří v 50. a 60. letech božickým hudebním tělesem prošli a přispěli tak k tomu, že i Božice měly svou "Hudbu z Marsu". Kdo tedy byli oni muzikanti.
Duší celého souboru byl František Novák. Byl to bývalý vojenský muzikant, jinak pracoval jako krejčí, bydlel v nedávno zbouraném domě Bačových a v 50. letech učil řadu božických školáků a mládežníků na hudební nástroje. Jen tak namátkou to třeba byli: František Krátký, Josef Bětík, Josef Bláha, Zdeněk Čurda, Antonín Vlachynský a další, kteří se klidně můžete přihlásit, že jste též žáky pana Nováka.
Kapelou pak prošli třeba tito božičtí a křídlovičtí muzikanti:
Mahdal - klarinet
Fabík - klarinet, saxofon
Ščuka - trubka
Krátký - klarinet
Ferdinand Čurda - trubka, housle
Josef Hruška - trubka
Josef Baránek - trubka
Zdeněk Čurda -  baskřídlovka
Josef Bětík - trubka
Páral - trubka
Teplý - buben
Zástěra - buben
Janošek - harmonika
Stupal - harmonika
Václav Suchánek - harmonika, varhany

Kdo si ještě vzpomenete na někoho dalšího a hlavně, kdo máte nějakou fotografii s božickými muzikanty, prosím o její zapůjčení. připravujeme článek do Božického zpravodaje a ta fotka by samozřejmě byla příjemným doplněním.

             (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat