pátek 31. srpna 2018

Jak je na tom most přes Jevišovku v Božicích?

Hladinu veřejných zpráv rozčeřila tento týden informace, jež se týká mostů postavených v 60.-80.letech minulého století. Jak napsaly páteční Lidové noviny: "Tisíce mostů ohrožuje výduť v betonu". A jelikož i most přes Jevišovku v Božicích byl postaven v uvedeném období, můžeme se ptát, jak to je s jeho bezpečností?


Podle nedávno zříceného mostu v Janově se mluví o typu mostů "Janov". Společné mají to, že při jejich stavbě byla použita tehdy nová nedokonalá technologie tzv. předpjatého betonu. Zjednodušeně řečeno se svazek železných tyčí vyklene do tvaru mostního oblouku a základ se obalí do betonu. Až později se přišlo na to, že beton tehdy neprotekl do všech zákoutí mezi pruty a obalil je spíš jen zvenčí. Kam nenatekl beton, tam vnikla voda, nosníky reznou a nevydrží zátěž.

Kdy přesně se stavěl most přes Jevišovku v Božicích nepanuje shoda ani mezi pamětníky, obecní kronika mlčí, protože se v letech 1968 - 1977 v Božicích nepsala a nová kronikářka tehdy tyto zajímavé a důležité údaje do kroniky ani zpětně nezapsala.
Věřím, že někde dokument o stavbě božického mostu leží a tak orientačně berme, že most přes Jevišovku v Božicích pochází z roku 1970.

Kraje vyslyší výzvu ministra dopravy a budou postupně prověřovat všechny mosty, které v inkriminované době byly postaveny. Jestli se to bude týkat i božického mostu, uvidíme ....

            (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat