pondělí 6. srpna 2018

Viníkem je nedůslenost

Prázdninovou "okurkovou" sezonu zčeřila diskuze kolem používání/nepoužívání mezinárodního označení našeho státu Czechia. Do této diskuze jsem se též zapojil a tak sleduji, jak se vyvíjí a kdo z význačných osobností konečně vystoupí s jasným názorem. Já osobně to očekávám od prezidenta Miloše Zemana, protože to byl v nedávné minulosti jediný český vrcholný politik, který toto pojmenování podpořil a doporučil jeho používání.


Jak v dnešních Babišových Lidových novinách uvádí profesor Karlovy univerzity Petr Pavlínek "Výsledkem je názvoslovný chaos a rozvrácená, či spíše neexistující mezinárodní značka Česka v zahraničí." A doplňuje dále: " To, že si nás po 25 letech existence samostatného českého státu ve světě stále pamatují pod jménem Czechoslovakia, a nikoliv Czech Republic, je smutným důkazem, že politické jméno státu není světem akceptováno, používáme-li ho v nepolitických souvislostech. ... Jméno Czechia stačí prostě začít používat a svět si rychle zvykne, jako si před sto lety zvykl na jméno Czechoslovakia."

Je evidentní, že žádný z politiků nemá dost odvahy na to, aby důrazně požadoval používání, které schválila vláda a které je i mezinárodně uznané. Sám premiér Andrej Babiš se k tomu nedávno vyjádřil alibisticky, že "vůdčím principem platné právní úpravy používání názvu státu je dobrovolnost", což si v praxi můžeme vyložit tak, že si každý může říkat našemu státu, jak chce.

Nejviditelnější je používání názvu státu na dresech sportovců. Třeba každý hokejista ze slavného Nagana měl na dresu slovo CZECH = Čech, český, možná Čechy.... Všiml jsem si na včerejší Velké ceně v Brně, že vedle sebe stály názvy Velká cena České republiky a Czech Grand Prix? Myslíte si, že je to jedno a totéž?

                      (lan)

P.S. Nemluvím ani o tom, že se horko těžko prosazuje jednoslovný název našeho státu v češtině, tj. Česko. Např. při včerejší tragédii v Afghánistánu dodala zprávařka na Nově, že "těla zabitých vojáků budou ve středu převezena do Čech." To přece není správné označení našeho státu.

A jak jsme na tom my všichni s používáním názvů Česko a Czechia? Vadí nám nebo máme nějaký lepší název?




Žádné komentáře:

Okomentovat