čtvrtek 9. srpna 2018

Tip na výlet: Zřícenina v Žeroticích i Penzion Lisovna

Penzion Lisovna v Žeroticích
Středeční podvečer mě zavál proti proudu hubeného toku řeky Jevišovky. Zaujala mě vyvýšenina na konci obce Žerotice. Vřele doporučuji k návštěvě. A pokud se zeptáte proč, tak tady máte několik nabídek.


Začít od toho nejstaršího nebo od toho nejnovějšího. Že by od toho nejnovějšího? Tak prosím.
Je to Penzion Lisovna, místo pro letní výlety jak dělané. V krásném prostředí, ve stínu lip (?) a v blízkosti toho nejzajímavějšího, co obec Žerotice se svými třemi sty obyvateli nabízí. Nově zrekonstruovaný, původně secesní dům s rozlehlým vinným sklepem, si zachoval svoji zajímavou a lákavou podobu a nabízí posezení i ubytování každému, kdo ocení poetiku klidné vesničky mimo velký turistický ruch. Pobývají zde cykloturisté i rodiny s dětmi. K dispozici mají i dětské hřiště a travnatou plochu přes silnici, u barokní sýpky. A pro turisty jedna důležitá zpráva: WIFI v celém areálu zdarma.
Lisovna není v tomto prostoru osamocená, ale právě ona dotváří nádherný kolorit historického panoramatu Žerotic. Ten tvoří zřícenina kamenné tvrze (hradu), kostel sv. Martina, fara a škola. Vše - až na zříceninu - zrekonstruované, opravené a krásně udržované.
Každého návštěvníka asi nejvíc láká volně přístupná zřícenina tvrze, ovšem vše na vlastní nebezpečí, neboť zříceninu si před lety koupil soukromý majitel a dokonce se ji pokoušel sanovat a udržovat. Nižší šlechta, která původní tvrz nechala asi ve 13. století postavit, měla co do činění i s dějinami Českých Křídlovic, byla v majetkových kontaktech s vladyky z Křídlovic a od nich prakticky v průběhu 14. století jejich majetky koupila. Mě to vše zaujalo spíš proto, že u nás stále nevíme, jak tvrz vladyků z Křídlovic vypadala a kde vůbec stála. Z té křídlovické tvrze totiž nezbylo zhola nic. A tak mě včera napadlo, že to v Křídlovicích asi vypadalo podobně jako v těch nedalekých Žeroticích. Kostel, fara, velký dvůr - a tvrz. Tak spekulujme a popusťme uzdu své fantazii, kde mohla tvrz vladyků z Křídlovic stát?
Poslední, co mě na památkách Žerotic zaujalo je schodiště do kostela sv. Martina. Na každém schodu najdete jméno. Předpokládám, že všech, kteří se podíleli na rozsáhlé rekonstrukci v roce 1929.

Návštěva Žerotic mě překvapila. Malá upravená víska, která žije a stojí za návštěvu.

                                    (lan)



















Žádné komentáře:

Okomentovat