neděle 20. května 2018

Jedinečná atmosféra božického kina Marta

A. Hroncová v kině
Marta
Ve včerejším Znojemském deníku je publikován obsáhlý rozhovor s dramaturgyní božického kina Marta Alexandrou Hroncovou. V zajímavém bezprostředním povídání mě zaujaly dvě informace.


Vystudovaná filmová vědkyně je momentálně na mateřské dovolené (je životní partnerkou božického rodáka Jindřicha Fily) a kromě náročné péče o děti relaxuje dramaturgickou prací pro božické kino Marta. Výsledky jejího výběru jsme už mohli v průběhu letošního jara sledovat a jistě nemálo z vás našlo znovu cestu do božického kina.
A. Hroncová si velmi cení neopakovatelné atmosféry, která kolem božického kina i uvnitř něho panuje. Sama k tomu říká: Je výborné, že takříkajíc tvrdé klubové jádro už se vytvořilo. Jsou to lidé, kteří jednak přicházejí za filmovým zážitkem, jednak nastává něco, co ve velkém městě v kině člověk prostě nezažije. Někteří diváci totiž přinesou víno, další napečou a pak po promítání ještě v kině zůstáváme u domácích koláčků a vín místních vinařů.
Vypadá to, že filmové produkce budou každých 14 dnů a nejbližším filmem,který se zde bude promítat, je oceněný snímek psychologický thriller Zabití posvátného jelena.
Filmová dramaturgyně božického kina Marta velmi ocenila zápal a práci správce kina Marta Ivana Hudec ml. a podrobně popsala jeho buditelské aktivity. To si mnohdy neuvědomuji ani mnozí božičtí občané. Jsou to stovky hodin a osobního nasazení, které Ivan Hudec rekonstrukci a vybavení kina Marta věnoval a věnuje. Obec Božice mu vychází všemožně vstříc a jeho aktivity podporuje.

Na okraj ještě odkaz k jedné ne tak podstatné informaci.
V rozhovoru zaznělo, že kino Marta vzniklo jako "budovatelské kino". Nad tím by stálo se pořádně zamyslet a bádat a bádat. Okolnosti vzniku božického kina právě v této budově za to totiž stojí. Jsem zvědav, kdo se do toho pustí. Dosud publikované informace nejsou úplné. A stejné je to i s původem pojmenování "Kino Marta". Podle informací starousedlíků z božické Kolonie to s extravagantní manželkou premiéra a pozdějšího prezidenta Gottwalda Martou nemá nic společného.

          (lan)

Správce kina Ivan Hudec ml.


A. Hroncová uvádí první představení
v božickém kině Marta 3.3.2018


Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/kultura_region/hroncova-o-ojedinele-atmosfere-bozickeho-kina-divaci-nosi-vino-napecou-kolace-20180519.html

Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/kultura_region/hroncova-o-ojedinele-atmosfere-bozickeho-kina-divaci-nosi-vino-napecou-kolace-20180519.html

Žádné komentáře:

Okomentovat