pondělí 7. května 2018

Nezapomínáme. Jak si obec připomíná konec války?

Pietní akt před 5 lety
Po listopadu 1989 se připomínka osvobození naší vlasti a vítězství nad nacismem přeneslo opět k pomníku u kostela. Pietní akt organizovala obec ve spolupráci se společenskou komisí. Tehdejší radnice pak iniciovala odstranění pomníku před školou a jeho uložení do obecního lapidária.


Pietní akt se v té době konal v předvečer svátku, jehož oslava se na návrh tehdejšího poslance Miloše Zemana přesunula z 9.5. na 8.5., tak jak tomu bylo ve většině evropských zemí. Po obřadu účastníci poseděli před pohostinstvím Pod kostelem.
Odstranění pomníku  z veřejně exponovaného místa před školou vyvolalo vášně i v tehdejším zastupitelstvu, o čemž svědčí příspěvky v tehdejších Božických novinách. Asi nejlépe tehdejší situaci popsal zastupitel za OF dr. Josef Fila. Jeden zastupitel za KSČM na znamení nesouhlasu složil mandát.
Před rokem 2010 byla podána žádost o vydání Prümmerova pomníku a tento byl vztyčen na úpatí kopce Tanzberg - Pod moruší podél ulice Pod masnou. Vzpomínkovou akci zde pořádá místní organizace KSČM.
Pietní akt zaštítěný Obcí Božice se koná na tradičním místě naproti kostelu. Pomník byl před  několika lety opraven a byla doplněna chybějící písmena. Shromáždění občanů k uctění památky se již několik let koná v dopoledních hodinách 8.5. A tak tomu bude i letos. Sejdeme se zde v úterý 8.5.2018 v 8:30 h.

                                          (lan)

1 komentář:

  1. Obec Božice zve občany na vzpomínkový akt ke Dni vítězství, který se koná v úterý 8. května 2018 v 8.30 hodin u pomníku u kostela.

    OdpovědětVymazat