sobota 26. května 2018

Veteráni ve Skalici? Příjemné retro

Okrajem obce Skalice občas projíždím, když jedu pozadu k rodičům. Uvnitř jsem byl kdysi jen jednou, když jsem hledal pana dr. Šípka. V sobotu odpoledne jsem se tam vypravil na akci, která získává ohlas i v širším okolí a kterou v Selském dvoře pořádá Spolek Platan Skalice.


Oceňuji každou spolkovou aktivitu a v tomto směru se můžeme v Božicích přiučit. U nás máme společensky aktivní čtyři spolky, tři rodičovská sdružení, v nějakém režimu funguje kino Marta a zbytek přetavíme takovým zvláštním způsobem přes "kulturní komisi rady obce"...
Ve Skalici toho moc ze spolkové činnosti nemají. Znám fotbalisty a hasiče a nyní tedy Spolek Platan.
Areál i náplň akce se mi líbily. Návštěvníků z široka daleka se sjelo docela dost, průběžně přicházeli (přijížděli) a odcházeli (odjížděli), podobně jako někteří účastníci. Termín akce je stálý, myslím, že zájemci o ni už si můžou na příští rok zaškrtnout v kalendáři opět poslední květnovou sobotu.
Pořadatelé akci spojili s letošními oslavami 100 let naší republiky a to považuji za výborný nápad. Proč vymýšlet speciální akci, kdy nevíme, kolik lidí na ni přijde, když máme možnost přihlásit se k významnému státnímu výročí osvědčenou akcí, kterou v obci pořádáme. Určitě bych to doporučil všem při hodech, posvíceních, memoriálech a výročních akcích. Je to fakt výborný - a nenásilný - akt.
Kromě veteránů jsme si mohli prohlédnout i několik automobilových novinek a k vidění byli i motorkáři. A protože byl krásný slunečný den, mezi veterány bylo možno spatřit i jiné hezké lidi a věci. Soutěžily děti a odcházel jsem při soutěži čtyřčlenných družstev dospělých v pití piva na čas - viz foto. Výborné bylo i občerstvení, nechybělo nic a co oceňuji velmi, klid a poj, který při akci panoval. Možná večer to po celodenním pobytu na slunku a s vypitými stupni bude jinak, ale tak už to na takových akcích chodí a když se nic nestane, tak je to vlastně naprosto v pořádku.
Taky dobrovolného vstupného se v pětilitrové nádobě shromáždilo dost a tak jenom doufám, že to s ní nedopadlo jako s tombolou v nezapomenutelné hořké komedii Miloše Formana Hoří, má panenko.
                                   (lan)





































































Žádné komentáře:

Okomentovat