pondělí 4. ledna 2016

Co se děje kolem nás

Většina čtenářů ví, že se snažím informovat na tomto blogu též o akcích v našem blízkém okolí. Někde se shánějí informace snáz, jinde je to trošku problém. Možná stačí pořadatelům informovat svůj stabilní okruh účastníků a o další publicitu nestojí. Myslím si, že je škoda, že se i v jiných obcích nenajde více podobných blogů, aby se více provázaly informace o tom, co se kdy a kde děje zajímavého.


Něco obstarají sociální sítě, zvláště facebook, ale pokud nemá "veřejnou tvář", zůstávají informace uvnitř komunity. Co já vím, existuje něco v Hodonicích, Mackovicích, Hrušovanech n.Jev., Břežanech, Boroticích, Šanově a v Hrádku. Jak aktuální informace tam však najdeme, to si netroufám komentovat ... Někde i rok staré jsou uvedeny jako poslední.

A tak až z jiných médií se dozvídáme, že v Šanově proběhl o vánočních svátcích turnaj v mariáši, nebo že v šanovské sportovní hale nastoupil 30.12.2015 v halovém fotbalovém turnaji i fotbalista Sparty Praha Lukáš Mareček, jehož otec je správcem šanovské haly.
Hodně sportovní byli o svátcích v Hodonicích a Tasovicích. Konal se zde florbalový turnaj, vánoční turnaj v ping-pongu, badmintonový turnaj čtyřher a vánoční nohejbalový turnaj.
Turnaje ve stolním tenisu mají za sebou též v Mackovicích a Břežanech.

Kolik kde proběhlo zábav, nevím. Vlastně vím jen o těch dvou božických - Štěpánské a silvestrovské.
Zato leden bude plný plesů. Plakáty jsou vidět na ples v Božicích, Hrádku a Práčích, předpokládám, že budou i v dalších obcích. Hlavně školní a myslivecké plesy. Konkrétně Školní ples v Božicích 16.1., Rybářský ples v Hrádku též 16.1. a Myslivecký ples v Práčích v pátek 15.1.

Z ostatních informací mě zaujaly dvě z Dyjákovic. Jednak zde 22.12.2015 naměřili +12°C a jednak zde obec chce koupit za 3,8 mil. Kč ubytovnu Wild West stojící na kraji obce a připomínající prapodivný "saloon" z nějakého nepodařeného amerického westernu nebo ruského Mrazíka!!! Plány má zatím neujasněné (zbourat a nabídnout jako stavební parcely nebo opravit na startovací byty), ale hlavně chce objekt koupit a ubytovnu zrušit. O klienty se prý mají postarat obce, v nichž mají tito dosavadní nájemníci trvalý pobyt. To už je pomalu případ pro ombudsmanku!

A jednu pozvánku si dovolím připomenout ze Znojma. Tradiční kvalitní cyklus přednášek v Domě umění na Masarykově náměstí začíná 14.1.2016 přednáškou známého historika Jiřího Kacetla a je věnován 790 letům města Znojma, tentokrát na téma velmi aktuální a dostatečně atraktivní: Pevnostní úloha Znojma na moravsko-rakouském pomezí ve středověku. Tak se pojďme poučit, jak to naši předkové tenkrát dělali, aby se nestrašili a přitom byli účinně a efektivně chráněni.
Škoda, že jsme nezačali vloni v Božicích podobným způsobem - zajímavou přednáškou - oslavy 790 let Božic.

                                                                                                         (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat