sobota 2. ledna 2016

Ukrajinci v Božicích

Po bratrech Slovácích nám jazykově i kulturně nejbližší slovanský národ zapouští své kořeny i v Božicích. Řeč je o Ukrajincích. Našel jsem dneska několik svých svých článečků z 90. let, v nichž jsem se zmiňoval o ukrajinských dělnících, kteří v Božicích tehdy pracovali.


Řada božických podnikatelů určitě zavzpomíná na časy, kdy si ukrajinské dělníky vozili na práci na svá pole a při plynofikaci obce se Ukrajinci uplatnili též. Možná si na ty časy vzpomenou i některá božická děvčata.
Dneska u nás v Božicích již žije řada občanů ukrajinského původu a nám to vůbec nepřijde nijak zvláštní. Stali se jedněmi z nás a pryč jsou doby komunistických žvástů o "ukrajinských fašistech", "banderovcích" a podobných nesmyslech. Dneska už by se tito božičtí občané za svá slova museli stydět!!!
Vzpomněl jsem si na naše ukrajinské spoluobčany dneska ráno, když jsem četl velký rozhovor s prezidentem Hospodářské komory a předním českým ekonomem Ing. Vladimírem Dlouhým. Druhdy nejoblíbenější český politik nás zde připravuje na další uprchlickou vlnu z Ukrajiny. I prezident Zeman vítá možný příchod Ukrajinců do Česka.
Ukrajinci, vítejte v České republice v roce 2016! Ukrajinci, vítejte v Božicích.

              (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat