úterý 26. ledna 2016

Salon vín 2016


Tak s dvouletou přestávkou bych se rád na těchto stránkách opět vrátil k tématu Salonu vín, aktuálně pro rok 2016 (http://www.vinarskecentrum.cz/aktuality/sto-nejlepsich-moravskych-a-ceskych-vin-pro-rok-2016-460/).

Tento ročník je výjimečný tím, že se poprvé v historii stalo absolutním šampionem červené víno – Merlot, výběr z hroznů 2012, barrique, vinařství Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice. Hrozny pochází z mikulovské vinařské podoblasti, z obce Brod nad Dyjí. Tím konečně padl mýtus o tom, že moravská vína jsou dobrá jen ta bílá. Teď už i červená (každý pravý Moravák toto samozřejmě věděl už i předtím:-)).

Nicméně pokud se na výsledky za rok 2016 podívá milovník Znojemské vinařské podoblasti, tak úplně nadšený není:



Nedalo mi to a trochu jsem se na to podíval zblízka a zjistil jsem, že Salon vín nelze brát úplně jako měřítko toho, která oblast je lepší. Je to dané už přímo definicí – 80 vín v kategorii A a E (suchá, polosuchá bílá a červená), tj. de facto „hlavní kategorie“, má totiž přímo určené, kolik vín může každá podoblast mít (je to dle rozlohy vinic):



Jednotlivé podoblasti mohou mít i více v případě, že v ostatních kategoriích (nejen v rámci A a E, ale i ostatních) nejsou vína s dostatečným bodovým ohodnocením. Pokud se tedy podíváme na „hlavní kategorii“, tak to vypadá následovně:



Což odpovídá klíči uvedenému výše (v posledních dvou letech přepadlo jedno víno navíc do Mikulovské podoblasti, ale např. v roce 2014 dvě do Znojemské). Neúspěch pro danou podoblast by asi bylo, pokud by nenapnila „kvótu“, což se ale žádné nestalo.

A ostatní kategorie:



A tady se letos doopravdy výrazně zadařilo Mikulovské podoblasti, ale na druhou stranu to nelze úplně brát jako měřítko toho, která podoblast je lepší (jednak je to staticticky menší vzorek, jednak to není prostě „hlavní kategorie“).

Letos byla zavedena novinka a udělovaly se i stříbrné medaile. To jsou vína, která postoupila do druhého kola a dosáhla alespoň 83 bodů. Tam to vypadá následovně:



Možná tedy, že Znojemské podoblasti se tentokrát úplně nezadařilo, ale není to nic tragického. Svou roli může hrát i fakt, že obvykle největší zastoupení mají vína s předchozího ročníku, tj. v tomto případě by to byl ročník 2014 a ten byl, jak víme, špatný a jeho zastoupení dosáhlo pouze 20%, zbytek byly předchozí ročníky.

A na závěr ještě přehled výrobců dle počtu oceněných vín (tři a výše):



Cenou útěchy může být alespoň to, že na Znojemsku je vinice, která patří mezi 10 nejlepších v Evropě – uhádnete která? Kdo hádal Šobes, hádal správně – viz např. http://mojelahve.cz/clanek/sobes-nejstarsi-a-jedna-z-nejznamejsich-vinic-na-morave-198 nebo  http://brnensky.denik.cz/serialy/vinice-na-sobesu-patri-k-nejlepsim-v-evrope-20121106.html. Víno z této vinice je i v Salonu vín pod číslem 33.

Ale dost už bylo suchých čísel, pojďme je radši zapít něčím dobrým – ideálně nějakým vínem z Božic:-).


Ladislav Nevrkla ml.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat