středa 27. ledna 2016

Dobrovolní hasiči jako ochránci hranic (akt.28.1.)

Během dnešní návštěvy našeho bývalého okresního města Mikulova zaznělo z úst jihomoravského hejtmana Michala Haška a prezidenta republiky Miloše Zemana přání, aby "při opatřeních na českých hranicích kvůli uprchlické krizi mohli být nasazeni kromě vojáků a policistů i dobrovolní hasiči."


Navrhl to hejtman Hašek a prezident Zeman ho v tom podpořil. Dobrovolní hasiči by podle Haška mohli na hranicích pomáhat logisticky, tedy vytvářet jim zázemí při práci. Hašek uvedl, že na jižní Moravě je 35 000 dobrovolných hasičů, z nich 6 500 působí v zásahových jednotkách a především ti by měli počítat s pomocí na hranicích. Zeman považuje tento nápad za užitečný a bude s ním při svých dalších návštěvách po republice pracovat. K podpoře dobrovolných hasičů se přidal i premiér Sobotka, který informoval o tom, že letos dostanou dobrovolní hasiči od státu 394,5 miliónů korun. Hasiči mohou žádat o dotace na nákup dopravních automobilů či na výstavbu  nebo rekonstrukci hasičských zbrojnic.

Všechno výše uvedené se dotýká i dobrovolných hasičů v Božicích. Patří mezi sbory, které zřizují zásahovou jednotku, jež se aktivně účastní zásahů v rámci integrovaného záchranného systému. Svou zbrojnici rekonstruují a vozový park modernizují, ale určitě by se za finanční injekci k pořízení zbrusu nové cisterny nebránili, stejně jako zakoupení nějaké pěkné dodávky z řady volkswagen transporter nebo ford tranzit.

Při těchto zprávách jsem si vzpomněl, jak mi otec nedávno vyprávěl, jak v době ohrožení republiky v letech 1938 - 1938 byla ve sborech dobrovolných hasičů ( i těch nejmenších) zřízena funkce samaritána a jak se hasiči cvičili na obranu republiky. V době květnové mobilizace a pak těsně před Mnichovem 1938 byly v "novém" pohraničí umístěny vojenské jednotky z řad mobilizovaných záložáků a hasiči byli jedni z jejich nejbližších partnerů a pomocníků. Důležité místo při připravované obraně státu měla i nově formovaná Stráž obrany státu (SOS), složená z příslušníků četnictva, finanční stráže a dalších složek.


Dneska nemáme moc jasno, jak bychom naše hranice chránili. Mluvíme, mluvíme, ale obávám se, že v praxi nevíme, co bychom dělali. Nebo jsme připraveni narukovat a vyjet k solárním elektrárnám v Jaroslavicích, abychom chránili naši nejbližší státní hranici?
Doplnění z webu HZS dne 28.1.2016:
Nový dotační program podporuje nákup dopravních automobilů, výstavbu a rekonstrukci požárních zbrojnic dobrovolných hasičů bez ohledu na kategorii jednotky.
Tato dotace je určena na nákup dopravních automobilů a na výstavbu nebo rekonstrukci požárních zbrojnic jednotek SDH obcí. Jde o zcela nový dotační titul, který umožňuje bez rozdílu všem jednotkám požární ochrany získat dotaci na nákup dopravních automobilů nebo na výstavbu nebo rekonstrukci požárních zbrojnic. Státní rozpočet počítá pro rok 2016 s částkou 250 mil. Kč, přičemž spoluúčast krajů a obcí se předpokládá také ve výši 250 mil. Kč.
Nedůležitější rozdíl oproti stávajícím dotacím spočívá v tom, že si o ní budou moci žádat všechny jednotky dobrovolných hasičů, bez rozdílu kategorie, tedy i jednotky JPO V. Dalším rozdílem, který přivítají zejména menší sbory, je ten, že finance bude možné čerpat na dopravní automobily a také na výstavbu a rekonstrukce požárních zbrojnic. Toto až do dnešní doby nebylo možné.
Správou a organizací dotací bylo pověřeno MV – generální ředitelství HZS ČR. Všechny informace jsou souhrnně zveřejněny na webových stránkách www.hzscr.cz v rubrice Dotace obcím.
Další podrobnosti k dotačním programům a materiály naleznete v přiloženém souboru:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová, tisková mluvčí MV-generální ředitelství HZS ČR

                       (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat