úterý 19. ledna 2016

Pátráme po božických legionářích. Zatím známe dva hrdiny

V publikaci o Božicích z roku 1995 jsem se o československých legionářích nezmínil Chyba! Polehčující okolnost? Nevěděl jsem o nich! Můžeme se ptát : PROČ? Proč byli legionáři v Božicích tabu??!! Proč se o nich nesmělo psát, mluvit, proč se neoslavovali?


Lidi, kteří bojovali za samostatný český stát. Lidi, kteří byli upřímní vlastenci! Lidé stateční, kteří neváhali za vlast položit život!!! A v božických kronikách ani čárečka!!!
Místo toho se v komunistickém Československu dočkali ostrakizace a pronásledování. Byli deptáni a trestáni. Zcela bezdůvodně.
Našel jsem (zatím) v databázi Československé obce legionářské dva takové božické hrdiny. Lidi, jejichž památku je třeba uctít. Lidi, kterých si musíme vážit. Lidi, které musíme do historie Božic vrátit a dát jim zde patřičné místo. Máme na to trošku času, protože ta hlavní legionářská sláva se bude připomínat v roce 2018, tj. za dva roky. Ale už nyní bychom ale měli přemýšlet, jakým způsobem to provedeme. Minimálně by to chtělo nechat zhotovit pamětní desky - nejlépe umístěné na Jiráskově domě osvěty. Tak chutě do toho!

P.S. Nezbytné bude spojit se s žijícími rodinnými příslušníky, kterých žije v Božic dost, a průběh oslavy připravit ruku v ruce s nimi.

V příštím pokračování uvedu jména těchto dvou mně známých božických legionářů. Pokud ví někdo o dalších, jsem připraven pomoci s pátráním a doplněním do databáze.

                         (lan)

2 komentáře:

  1. Natáčení filmu Opravdoví bratři, věnovaného působení českých legií v Rusku, by mohlo začít na konci letošního roku. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to dnes řekl režisér snímku Petr Nikolaev, který by si přál, aby film přišel do kin na konci roku 2017. „Republika by nevznikla bez legionářů,„my jsme přišli s tím projektem proto, že chceme nejenom připomenout hrdinství těch lidí, kteří před sto lety nasazovali životy v řadách legií, ale chtěli bychom pozvednout i národní hrdost a národní sebevědomí, protože v tomto případě máme opravdu být na co hrdi,“ uvedl Nikolaev k filmu. (lan)

    Zdroj: http://www.lidovky.cz/film-nikolaeva-o-legionarich-by-mohl-jit-do-kin-v-roce-2017-pig-/kultura.aspx?c=A160128_174302_ln_kultura_hep

    OdpovědětVymazat
  2. NENÍ CO OSLAVOVAT rokem 1918 došlo k rozpadu stabilní říše ...

    OdpovědětVymazat