pondělí 25. ledna 2016

Když má prezident pravdu!

Prezident republiky M. Zeman je ode dneška na naší jižní Moravě. Moc by mě to nevzrušovalo, kdyby se hned dnes jasně nevyjádřil k jednomu problému, který se dotýká i našeho mikroregionu.


Jedná se o dokončení dálnice Pohořelice - Mikulov - rakouská hranice! Denně jezdím tudy, kde dnešní dálniční tepna D 52 (do 31.12.2015 R 52) zatím končí! Na vině nejsou peníze, na vině nejsou chybějící plány, na vině není nechuť Jihomoravského kraje, ale na vině jsou starostové několika obcí podél trasy a ekologičtí aktivisté! Tito jedinci a několik místních samospráv brání rozvoji České republiky, rozvoji jižní Moravy a jak dnes řekl prezident Zeman, "brání rozvoji Hodonínska a Znojemska, kde je i kvůli tomu vysoká nezaměstnanost!"
Na dokončenou dálnici se totiž velmi rychle budou nabalovat i připojené komunikace. Zasluhují důkladnou rekonstrukci, ale bez dokončení té páteřní - D52 - se nic nehne z místa! Dneska např. jsme se táhli padesátkou od Suchohrdel u Miroslavi až k Pohořelicím, protože naši dlouhou kolonu "vedl" kamion, který jel tak, aby se cítil bezpečně, a ti ostatní neměli šanci jej předjet, protože nikde na celém 15  km úseku neexistuje jediný předjížděcí pruh!!! To i na druhou stranu od Znojma (Znojmo - Mor. Budějovice) mají řidiči v obou směrech po jednom předjížděcím pruhu (za Olbramkostelem a u Hostěhrádek).
To, že pár jednotlivců může nesmyslně bránit rozvoji dopravní infrastruktury a tím i rozvoji celého regionu, by mělo být trestně postižitelné. Kvůli kdejaké kuňkající žabičce se instalují ihned dopravní značky, budují se pro ně koridory, přenášejí se přes silnici, ale lidi se asi můžou klidně pozabíjet.

Líbí se mi jasný a  odvážný postoj starosty Mikulova Rostislava Koštiala (ODS), který postupnými kroky buduje z provinčního městečka moderní město na hranici. Nejdřív vybudoval s vlastním rizikem kruhové objezdy, které městu ulevily a nyní se mu podařilo získat podporu pro vybudování obchvatu Mikulova. Někdy si říkám, jestli nebylo škoda, že Božice nezůstaly v okrese Mikulov.

P.S. Já vím, nešlo to, když byly v roce 1960  malé okresy zrušeny. Ale přesto ... Zajeďte se podívat na Mikulovsko a porovnávejte ....

                                                                                                    (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat