sobota 30. ledna 2016

Když se v Božicích kouřila faja

Psát v době, kdy se tak úporně bojuje proti všem druhům závislostí (včetně viróz), o tom, jak se v Božicích kdysi kouřívalo, je skoro odvážné! Ale  budiž ...


Lípy, letky, startky, patyzánky nebo marsky, to byly v 60. a 70. letech nejznámější nejlidovější gigára. Pamětníci si určitě vzpomenou, které z nich měly už dokonce filtr!!! :-)
Ovšem kouřit tenkrát v Božicích fajfku neboli dýmku, to vzbudilo hned pozornost. A když k tomu ta "faja" byla pořádně dlouhá - tak jak ji známe od vodníků z pera a štětce Josefa Lady - tak to už byla rarita!!! A když tu dlouhou fajfku - správně by se možná mělo říkat lulku (dýmku s dlouhou troubelí) ještě k tomu kouřila žena, no to vám teda bylo .... Tabáček v hlavičce fajfky jí prý zapaloval její syn, protože fajfka byla tak dlouhá, že by si ji vášnivá kuřačka nemohla ani sama zapálit.
Tak co, vážení a milí čtenáři, vzpomene si někdo z vás, kterou vášnivou "fajfkařku" mám dneska na mysli? A paní žila v Božicích po válce a v 50. letech.

P.S. A otázka dne: Znáte nějakého současného božického kuřáka fajfky, dýmky, lulky, pěnovky či kalumetu?

               (lan)


4 komentáře:

  1. Pokud mě paměť neplete kouřila ji taky pani Rábková

    OdpovědětVymazat
  2. To příjmení mi nic neříká, ale co já si pamatuji, tak vím o staré paní Petruskové ze mlýna. (me)

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, to je správná odpověď. A jinak Rábkovi bydleli na dnešním Šperkovém. Jestli paní kouřila fajfku, nevím, tenkrát jsem tady ještě nebydlel ... (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Pamatuji si paní Petruskovou, jak sedávala na lavičce na sluníčku před vchodem do mlýna a kouřila fajfku, kterou ji vždy zapaloval její syn. (me)

    OdpovědětVymazat