pátek 3. srpna 2018

Jak dál s otevřenými sklepy?

Na letošních Božických otevřených sklepech mě potěšily tři věci. Za prvé, že u sklepů hrála rozmanitá hudba, za druhé, že se u většiny sklepů čepovalo i pivo a za třetí, že se letos vzorky nabízely téměř na 100% za jeden žeton.



Božické otevřené sklepy tak letos udělaly výrazný krok k větší otevřenosti a návštěvnické přitažlivosti. Vsadím se, o co chcete, že za rok - pokud budou naše otevřené sklepy v tomto režimu - se zde opět potkáme s daleko větším počtem návštěvníků. Hlavně těch cizích, kteří na takové akce přijíždějí. Do té doby musíme v Božicích rozšířit možnosti ubytování pro turisty, protože - bohužel - jsme u nás zatím nenašli cestu k ubytování v apartmánech. Tudíž v soukromí. Obecní ubytovny kapacitně nedostačují, zvláště  pokud je tam někdo ubytovaný dlouhodoběji, třeba z pracovních důvodů.

A co je nejdůležitější. Záštitu s plnou odpovědností nad touto akcí musí převzít obec!!! Je to přeci nejen věcí cti, ale taky významné prezentace naší obce. Tak doufám, že Božické otevřené sklepy 2019 budou už pořádané v duchu, který byl letos jaksi přirozeně nastaven. Udělat krok zpátky by bylo velinkánskou chybou.

           (lan)




6 komentářů:

  1. A zase ta obec.:)poslední dobou jenom čtu za co všechno může obec.obec se snaží . A že neni tolik mist na ubytování !? Nejde všechno hned.Otevřeni vinnych sklepů nemělo letos žádnou chybu. Ostatně vždy to byla vydařená akce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aby nedošlo k nepochopení a mýlce: mám na mysli celkovou garanci za akci, kterou chceme zachovat za každých okolností a ti, kdo ji zajišťují (DBV a jednotliví vinaři - a já bych dodal taky budoucí ubytovatelé v soukromí), musí mít už předem jistotu, že v tom nezůstanou sami. Přirovnal bych to k nezbytné záruce státu (České republiky) nad pořádáním Velké ceny Brna silničních motocyklů. Tam už sice létají miliony, ale všem nám je jasné, že bez jasné záruky (garance) státu tady tuto akci světového významu neudržíme. A já se ptám: kolik takových sportovních akcí Česká republika nabízí světu? No přece žádnou? A kolik takových společenských akcí minimálně regionálního významu nabízíme my v Božicích? No, obávám se, že taky žádnou jinou!!! Proto ten můj apel na to, abychom se ve svatém boji za "čistotu" této akce nepřipravili o její budoucí existenci. Proto jsem vypíchl ty tři body, které považuji pro další rozvoj akce "BOŽICKÉ SKLEPY OPEN" (to je jinak řečeno totéž jako Božické otevřené sklepy) za stěžejní a klíčové. Já zde chápu slovo "OTEVŘENÉ" jako "otevřené více variantám a možnostem, třeba s rozmanitými doprovodnými hudebními doplňky i tím, že se na akci budou podávat i další druhy pití a třeba čepovat i pivo! Obě tyto věci mě letos oslovily velice a i proto pomáhám v propagaci akce! A nezlobte se na mě, nabídka ubytování v obci na takové a podobné akce se měla v obci řešit už dávno. Něco se už udělalo, ale pro akci, která je hodně závislá i na turistech a těch, kdo tady chtějí krátkodobě přespat (a nemusí to být jenom na jednu noc) je to stále málo. A hlavně tento moment chybí v nabídce, v pozvánce na Božické otevřené sklepy. Tak snad jsem svoje názory a návrhy trošku osvětlil, aby bylo jasněji.

      Vymazat
  2. Zdravím vespolek a mám dotaz. Jak se obec staví do budoucna k ubytování v nově vznikajících lisovnách ve sklepní uličce? Podle územního plánu nelze stavět ubytovací zařízení. Naproti tomu typický návštěvník vinařské obce jistě raději stráví pár dní přímo u sklepů v unikátní uličce a ne v nudném penzionu přímo v obci. Sklepní ulička v Božicích má obrovský potenciál, který se zužitkovává pouhý jeden den v roce na otevřených sklepích, a to je převeliká škoda. To místo má na to, aby to tam žilo celoročně nebo alespoň celosezónně. Ondra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to přijde jako zajímavý nápad, určitě by se o něm mělo diskutovat. Podle mě je mimo možnosti obce zajišťovat ve větší míře ubytování pro tuto akci, váš návrh by to řešil...

      Vymazat
    2. Nejde o ubytování jen na tuto akci, ale celoročně. Kam by tedy měl směřovat můj podnět? :-)

      Vymazat
  3. Výše uvedené připomínky jsou jistě zajímavé a podnětné. Jediný orgán, který rozhodne o možnostech ubytování v obci, je rada obce a zastupitelstvo obce. To se v tomto končícím období sejde už jenom jednou, a to 13.9.2018. Jestli budou na pořadu jednání i otázky týkající se ubytování v obci, toť hamletovská otázka! :-) (lan)

    OdpovědětVymazat