úterý 19. ledna 2016

Bylo chladné kalné ráno 20. ledna 1950

Takové ráno, jaké zažili někteří božičtí občané a jejich rodiny 20. ledna 1950, bychom určitě zažít nechtěli. Pod příkrovem tmy (kolem šesté hodiny ranní zimního času) projížděl Božicemi a Českými Křídlovicemi náklaďák. Ne ledajaký.


Klika cvakla, dvéře letí, StB vchází do dveří. Tak honem honem. Jste zatčen. Půjdete s námi! Zděšení, poprask, pláč, slzy. Táta (syn) vychází ze dveří ... Prakticky bez rozloučení, tak jak si stihl na sebe dát nějaké oblečení.
Zatýkací mašina pracuje strojově a nekompromisně. Bezcitně.

Nejmladší zatčený Svatopluk Župka (*4.12.1928) na ty chvíle vzpomíná takto:
"20. ledna 1950 v šest hodin ráno někdo zazvonil. (Župkovi bydleli na Thavonovém). Otevřel jsem - a byl jsem zatčen. Po domovní prohlídce, při níž jsem stál čelem ke zdi, mně nasadili pouta. Rozloučit s rodiči jsem se nesměl! Máti plakala a volala: "Neberte mi syna!" Byla nemocná a nemohla. Vyšli jsme ven. Dva civilové mě vedli někam ven, ale na opačnou stranu, než byla četnická stanice. Sakrovali, že zabloudili. Konečně našli cestu ke stanici. (Tu dnes slavnostně otevřenou po rekonstrukci). Předvedli mě do kanceláře a oznámili svému veliteli, že jsem ŽUPKA. Odškrtnul si mé jméno. Dal pokyn, aby mne dali do vozu.
Venku stál nějaký skříňový náklaďák. Strčili mě dovnitř. Na lavici sedělo již několik postav, které jsem ve tmě nemohl rozeznat. Přiváděli další. Hovořit jsme samozřejmě nesměli. Napočítal jsem 10 lidí. Počalo se již pomalu rozednívat a my jsme se začali rozeznávat. Prvého jsem poznal Bohumila PADĚRU, předsedu MNV a KSČ, Josefa KUDLIČKU, předsedu ČSL, Josefa NEDĚLU, lidovce, Josefa HANUŠE, velitele hasičského sboru, lidovce, Karla DIVIŠE, četníka z místní stanice, Antonína NEVÍDALA, velitele četnické stanice. Další dva byli ze sousedních vesnic, jejich jména jsem se dozvěděl až později: Valentin JEŘÁBEK z Borotic a Rudolf KRÁL z Lechovic. (Pan Župka zapomněl na rolníka z Kolonie Ladislava SMRČKA).
Byli jsme všichni zaraženi a také vlastně překvapeni, protože jsme o sobě téměř nevěděli. Byl dán povel k odjezdu. S námi v kabině seděli dva StB. Sledovali jsme krajinu jen škvírami a zdálo se, že nás vezou do Znojma. Když jsme se ale vraceli přes Borotice, Křídlovice a Božice, usoudili jsme, že estébáci zabloudili. NEVÍDAL se zeptal, kam nás vezou, že jim cestu ukážeme. Byl umlčen, aby se nestaral. Každý se obíral svými myšlenkami. Mě zajímalo, kdo ukázal estébákům naše bydliště, když vlastně tři četníci ze čtyřčlenné posádky byli zatčeni a ten nový závodčí to ještě neznal. Takže to musel musel ukazovat někdo z civilistů z Božic! Ale kdo? (Pan Župka na jiném místě uvádí jméno božického rolníka, na něhož měl podezření).
Bylo nám jasné, že jedeme do Uherského Hradiště. Přemýšleli jsme o tom, kdo ze zavřených mluvil a kolik. Některým (z nás) se chtělo močit. Museli močit na zadní dveře, tam to nějak vyteklo.
Seděl jsem vedle estébáka, který mne zatýkal. Nabídl mně cigaretu, ale odmítl jsem, že nekouřím. Před vstupem do samotky jsme se postupně vysvlékli do naha a byla provedena prohlídka, důkladně, včetně konečníku."

Tak tak vypadala část toho pochmurného zimního rána v Božicích a Českých Křídlovicích, dopolední cesta do obávané věznice v Uherském Hradišti a první minuty zde.

Velké memento z historie Božic. Událost, na kterou se taky mělo v dalších letech zapomenout! NIKDY SE VŠAK NEZAPOMENE!! NESMÍ SE ZAPOMENOUT!!!

                (lan)


12 komentářů:

  1. Ptejme se zda jim to stálo za to vylepit plakátek a potom si odsedět 15 roků na uranu. ...

    OdpovědětVymazat
  2. Z vyprávění jednoho mně blízkého člověka, který byl taktéž zatčen, vím a on to až do konce svého života tvrdil (a já tomu věřím, znala jsem ho velice dobře), že o ničem takovém nevěděl, pouze měl tu smůlu, že byl božickým četníkem a tím to bylo dané. Původně byl soudkyní v Uherském Hradišti odsouzen k trestu smrti, poté mu byl trest zmírněn na 18 let. Prožil si krutá léta (Leopoldov, Jáchymov) a uran ho hodně poznamenal, proto z toho světa odešel hodně brzo, ve svých n 62 letech. Byl to vzácný člověk. Vyprávět by mohl jeho potomek, který v Božicích pravidelně přebývá. Nechápu proč o tom mlčí. Ví o tom všem hodně.(me)

    OdpovědětVymazat
  3. Sice jako správný socialistický cenzor mažete a nepřipouštíte úplné komentáře přesto se Vám pravda umlčet nedaří a pohádkám o " hodných " rudých partyzánech především mladší generace už nevěří.Nechcete si přiznat , že Světlanou si to rozdal rudý - komunistický partyzán s rudým -komunistickým estébákem ( někteří hrajíce na obě strany ) ,tam nešlo o žádné dobro , spravedlnost nebo prostého člověka. Prostě jedna hyena požírala druhou hyenu a do jisté míry naivní božické občany to sešrotovalo. Jak napsal v současnosti nejlepší moravský historik dr Pernes knihou o Hyenách se strhává přívětivá partyzánská maska vytvářená po desetiletí socializmem . Možná by božické občany spíše zajímala pravda než pohádky o hodných komunistech - partyzánech jednou spolupracujících s gestapem jindy s STB. Zkuste si zjistit proč se z rozhodnutí soudu nemusí autor knihy omlouvat M Slabíkové za výroky ,že Slabík byl konfidentem gestapa a spolupracovníkem STB, nebo se alespoň zamyslete nad tím proč soudruzi komunisté ze Světlany utíkali do SRN nebo Rakouska místo toliko milovaného Sovětského svazu !

    OdpovědětVymazat
  4. vzkaz pro anonyma 10:11.
    Vážená paní to co Vám uvedl Váš známý může být pravda. Je podezření , že některé lístky přísahy byly podepsány falešně a lidé o tom ani nevěděli. Když se rozjela vyšetřovací mašinerie tak se na pravost podpisu už nikdo neptal a mučení se přiznali i k tomu co neudělali. Tím ovšem padá podezření na komunistu a partyzána A Daňka a to se nesmí to se nenosí alespoň u autora zdejších stránek. Nechápete proč lidé mlčí, možná právě proto ,že by VELKÉ BOŽICKÉ MEMENTO vypadalo jinak .

    OdpovědětVymazat
  5. Vážený anonyme, já nejsem anonymní jako Vy a vše mám, či jsem měla z první ruky, pro mne drahého člověka. Souhlasím s Vámi pouze v tom, že se lidé, kteří byli mučeni, se opravdu přiznali ke všemu i k tomu, co opravdu neudělali. Vím s jistotou, že mně blízký člověk, o kterém tu píši nic nepodepsal, ani "falešně", jak tu sdělujete. A také je pravdou, že za hrdinu je tu stále uváděn "partyzán" Daněk. Samozřejmě už docela chápu mlčení lidí, protože by možná, nebo spíš určitě, vyšlo najevo něco, co se nikdy nikdo neměl dozvědět, tj. PRAVDU. (me)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážená paní, tak jak to vlastně bylo ? Na těchto stránkách se opakovaně tvrdí jak byla Světlana - Jarmila v Božicích náležitě organizována. Přitom ovšem jste se nemohla stát členem zmíněné odbojové skupiny bez podepsaného " lístku přísahy " a navíc tím člen odbojář dostal za úkol sehnat další tři lidi ochotné k odboji. Vy tvrdíte ,že Vám blízký člověk nic nepodepsal ( mám podobné informace), tak to za něj musel podepsat někdo jiný. Tak jak to vlastně bylo,byl v Božicích odboj nebo to Daněk navlékl na nevinné ? Když se STB dostala k lístkům na kterém byl podpis a dokonce i krycí jméno tak ji stačilo přiřadit přijmení (což nebylo tak těžké ) a šla na jisto.

      Vymazat
  6. Vážený pane (stále bez podpisu),jelikož žije ještě přímý potomek pro mne blízkého člověka, tak by se měl spíš k tomuto vyjádřit a upřesnit on, což on zřejmě neudělá a já na to bohužel nemám právo. Já mohu pouze napsat, že stačilo to, že byl někdo pouze četníkem, tím pádem prý o všem, co se dělo, věděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážená paní,
      přece nejde o to jestli byl někdo četníkem nebo nebyl. Autor těchto stránek tvrdí , že v Božicích byla perfektně organizovaná odbojová skupina a Váš blízký člověk byl účasten, nebo o čem jiném jsou zdejší články . To co tvrdíte si spíše vyříkejte s autorem článků o Světlaně než se mnou. Proto kladu základní otázky kolik tady bylo vlastně " odbojářů" , jednalo se opravdu o "odboj" , nebo má kniha o hyenách pravdu ?

      Vymazat
  7. Jak je vidět, tak si milý anonymní pane protiřečíte. Nejprve mne napadnete slovy "jak to vlastně bylo" a pak mi doporučíte (viz. poslední příspěvek), že si to mám vyříkat s autorem článků. Proč bych si to měla vyříkávat a zrovna já? Já s tím problém žádný nemám. Ten, kdo s tím má opravdový problém jste Vy! Vám vrtá v hlavě otázka, kolik vlastně odbojářů bylo, atd.. Tak se na autora zdejších článků obraťte Vy. Já jsem se svými informacemi zcela v pohodě. Hlavně vůbec tedy nechápu o co Vám vlastně jde? Ani se nepodepíšete - aspoň tou zkratkou (ale i tu si můžete vymyslet). (me)

    OdpovědětVymazat
  8. Další příspěvky "anonymního autora" budu publikovat, až budu vědět s kým máme tu čest. Že na události tehdejší doby můžeme mít názory různé mi vůbec nevadí, pokud je cílem diskuze něco nového přinést, doplnit, odhalit. Ale není třeba se urážet. K přečtení a zamyšlení je třeba tento příspěvek na http://www.ustrcr.cz/data/pdf/pamet-dejiny/pad1502/077-087.pdf. Podtrhuji - k zamyšlení! (lan)

    OdpovědětVymazat
  9. Plně s -lan- souhlasím. Komunikace má být otevřená (pokud chci něco vědět), ne se schovávat za anonyma a přitom napadat neprávem druhé. Je to v tomto případě hodně neslušné a hlavně nefér. (me)

    OdpovědětVymazat
  10. V republice nebydlim zu od 60ych let minuleho stoleti, ale pokazde, kdyz ctu neco podobneho (prispevek a hlavne reakce ctenaru pod nim), chce se mi blejt. Bolsevismus je rakovina, proti ktere se musi neustale bojovat, ale debilni cast lidstva to proste nechape - viz soucasna situace v Italii, Francii, Nemecku a hlavne v Bruseli. Zrudy typu Merklbaba, Juncker, Schulz, Mogherini si nic nezadaji s ceskym povlem, ktery mucil a vrazdil v 50ych letech. Skoda, ze "Zapad" je tak zdegenerovany, ze se z velice poucnych zkusenosti z tehdejsiho Ceskoslovenska nemuze poucit. Proste na to mentalne nema ...

    OdpovědětVymazat