neděle 28. dubna 2019

Architektonická novinka: Vesnický dům v Božicích

Na nejčtenějším českém on-line design magazínu DESIGNMAG najdeme velice zajímavý příspěvek týkající se Božic. Jmenuje se ORA postavili v Božicích nový vesnický dům s velkým oknem do ulice a celý si jej můžeme přečíst na http://www.designmag.cz/architektura/80739-ora-postavili-v-bozicich-novy-vesnicky-dum-s-velkym-oknem-do-ulice.html.


Mj. se zde uvádí: Architektonický ateliér ORA dokončil v jihomoravské vesničce Božice novostavbu rodinného domu pojmenovanou jednoduše Vesnický dům. Objekt v sobě mísí moderní přístup k architektuře s tradičním archetypem vesnického stavení. Dominantou je otevření domu do ulice velkým vystouplým oknem.
„Řešený pozemek se nachází na kraji obce, kde už klasickou vesnickou strukturu ukončuje vila městského charakteru. Dům tedy stojí na hraně původního a nového urbanismu. Pozemek je úzký a svažitý. Logicky sem umisťujeme protáhlou hmotu, dle požadavku investorů jednopodlažní. Měřítkem domu a poměrem jeho délky k šířce se přibližujeme původním domům. Vracíme stavební čáru k ulici a dům situujeme co nejvíce na hranu pozemku se sousedem, jak nám to jen normy a vzájemné vztahy umožňují,“ uvádí architekti Jan Hora, Barbora Hora a Jan Veisser. Dům se k ulici staví štítem s arkýřem s rozměrným oknem. Arkýř se jemně prolamuje skrze fasádu domu a povrch se najednou jeví měkčím. Je to nejvýraznější motiv celého domu, o kterém jsme vedli dlouhé debaty. Snažili jsme poskytnou maximální výhled, umožnit kontakt s ulicí a artikulovat současným způsobem reprezentativní štít vesnického domu.
K příspěvku je připojena i řada fotografií vnějšku i vnitřního uspořádání moderního venkovského domu. Ano, takový dům do Božic nepochybně patří. Na rozdíl třeba od plánované bytovky vedle Pastelek.
            (lan)

3 komentáře:

  1. Obdržel jsem dotaz, zda se do Božic taková stavba hodí?

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že už je to jedno. V Božicích máme od všeho trochu. Jen se podívejte třeba za školu. Copak tak má vypadat vesnická výstavba? A ty betonové ploty...Nebo teď u globusu, zatím dva domky a každý úplně jiný , střechy obráceně , tak by se dalo pokračovat. Závěr je asi takový, v Božicích už není co pokazit ani čím překvapit. Ta plánovaná bytovka je nesmysl, když už, tak rozumný rodinný domek. PePř

    OdpovědětVymazat
  3. nová bytovka či bytovky by se v rozumné velikosti vešly na trojúhelník před božickou Jednotou a celkem by nikoho neomezovaly.

    OdpovědětVymazat