pátek 26. dubna 2019

Úprava Parčíku republiky ve své polovině

Se zalíbením pozoruji při občasných pochůzkách nebo projížďkách okolo, jak se před očima mění vznikající nový božický parčík. Nazval bych ho bez uzardění Park republiky a jakoukoliv příští veřejnou slavnost bych dělal právě zde.


Dneska - v pátek 26. dubna - se na úpravě prostranství kolem "lípy svobody" nepracovalo, věřím však, že hned v pondělí budou práce na vznikajícím parčíku pokračovat. Zatím bych to odhadoval tak na 50% provedených prací.
"Park republiky" má právě v tomto koutě naší obce své naprosté opodstatnění. Nachází se u bývalé české státní menšinové školy, která sloužila dětem českých rodičů z nově zakládané božické Kolonie, z domků českých zemědělských dělníků na Sterém Karlově, dětí státních zaměstnanců na dráze, na poště,v četnické stanici a několika českých živnostníků, kteří se v obci po vzniku Československé republiky usadili. Páni řídící učitelé Kvasnička, Kerndl a posléze Koštěl zde vštěpovali svým malý svěřencům lásku k vlasti a péči o vše krásné a užitečné. Proto byla před bytem pana řídícího zasazena "lípa svobody", kolem níž právě v těchto dnech vzniká parčík, který bude důstojným místem pro chvíle procházek a odpočinku.

Proto předpokládám, že budou práce pokračovat navezením několika dalších fůr hlíny do padliny směrem k hřišti, budou zde usazeny lavičky na posezení a bude sem přemístěna dřevěná informační tabule s leteckým snímkem obce a informačním letákem o historii české školy a "lípy svobody". No a při nějaké vhodné příležitosti by zde měl být umístěn nějaký pamětní kámen, jaký je např. u nově vysazené lípy před kostelem.

                  (lan)

Toto je pouze fotomontáž, výsledná podoba bude jistě
daleko hezčí! :-)


P.S. Věřím, že tento text bude pochopen tak, jak je myšlen. Když už něco záslužného a hezkého v naší obci vzniká, mělo by to mít jasný záměr a cíl. Ať se na vytvořené dílo můžeme se zalíbením dívat dalších sto let a pro návštěvníky naší obce, ať je to místo, u kterého se zájmem zastaví a spočinou ve chvíli oddechu a odpočinku.

                                                 Ladislav Nevrkla



7 komentářů:

  1. Se těším na lavičky a odpadkové koše v dosahu. (jedna z reakcí na facebooku obce Božice)

    OdpovědětVymazat
  2. Co se bude dál dít kolem parčíku u staré božické školy, neví ani zastupitelé....

    OdpovědětVymazat
  3. Neví jen někteří zastupitelé, protože se třeba nezúčastňují jednání ?

    OdpovědětVymazat
  4. A co občané, proč těch se nikdo nezeptá, jak by si zrovna toto místo představovali?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mají chodit na zastupitelstvo. Třeba by se jich někdo zeptal.tolikrat to tady padlo i v jiných příspěvkach

      Vymazat
    2. Nevím no, já osobně bych tu univerzální odpověď se zastupitelstvem nepsal ke všemu. U těchto věcí, kdy jde o podávání návrhů a nápadů existují určitě lepší a jednodušší způsoby pro zapojení těch, kteří se zapojit chtějí. I na tomto webu jde dohledat články o tom, kdy to jinde fungovalo a pan Nevrkla je zveřejnil jako příklady. Nezlobte se, ale už opravdu vidím ty zástupy lidí, které se hrnou do kulturáku na zastupitelstvo se svým návrhem na podobu parčíku, když se jich třeba ostatní body programu bytostně nedotýkají, aby tam celou dobu seděly, než na ně přijde řada, a ve finále jejich návrh s největší pravděpodobností nebude vyslyšen. Je to asi jako u voleb, kdy si spousta lidí řekne "jeden hlas nic nerozhodne" a tak k nim ani nejdou. Další věcí je, že někteří nejsou z práce doma ani v 18 hodin a těžko si budou brát volno kvůli tomu, aby na zastupitelstvu řekli jak by podle nich měl vypadat parčík. Prostě kdo chce vidět do dění v obci, případně do něj promlouvat, ten si zařídí aby se na zastupitelstvo dostal. Ale budete se stresovat kvůli svému názoru na podobu parčíku? Když to jde ve 21. století jinak, lépe, pohodlněji, efektivněji? Ale prosím Vás...

      Vymazat
  5. Praktický lékař MUDr. Olejník oznamuje, že ve dnech 2. a 3. května 2019 nebude ordinovat. Akutní případy ošetří ordinace MUDř. Přinosila v Dyjákovicích.

    OdpovědětVymazat