pondělí 8. dubna 2019

Média: U pokladny stál aneb příběh malého Prokopa

Malý Prokop s mámou Alexandrou
Dnešní Lidové noviny přinášejí rozsáhlý materiál nazvaný Žijí "za sklem". Stát nepomůže s podtitulem Ve školkách je na 1100 autistů. Terapii, která pomůže, pojišťovny nehradí.

Průvodkyni příběhu o životě s autistickym dítětem je paní Alexandra Hroncová. Ano, ano, vzácná to žena, která zčásti patří i do Božic, a v Božicích se v minulém roce velice aktivně angažovala v kulturním a společenském rozvoji naší obce. Bohužel narazila na nepochopení, možná i neochotu kompetentních orgánů a osob. Ale dnes to není příběh o známém božickém kině Marta a o lidech, kteří mu chtěli vdechnout současný moderní život.
Dnes je to příběh maminky čtyřletého Prokopa, malého kluka trpícího autismem. Díky terapii se ale donedávna nemluvného dítěte stává běžný chlapec ze školky.
Prokopovi pomáhá aplikovaná behaviorální analýza, tzv. ABA terapie. U autismu jde o jedinou známou léčebnou metodu, jejíž výsledky jsou podložené vědeckými metodami důkazy. Má ale jeden háček - je finančně náročná a zdravotní pojišťovny ji neproplácejí. MPSV (Maláčová) tvrdí, že jde o zdravotní péči, a tudíž ji nelze hradit jako sociální službu. A ministerstvo zdravotnictví (A. Vojtěch) zase upozorňuje, že ji neposkytují zdravotníci, a proto ji nelze proplácet ani ze zdravotního pojištění.
"Je to Hlava 22 (známý román J. Hellera) v krystalické podobě, sociálně-zdravotní žumpa," říká Prokopova maminka. A šéfkomentátor LN Petr Kambersky situaci komentuje naprosto přesně: "Jsme velmi, velmi zvláštní společnost. Nesnášíme 30 korunové poplatky za recept, odmítáme platit jídlo v nemocnicích a zároveň upíráme léčbu těm nejpotřebnějším."
Pane Babiši, paní Schillerova, páni ministři, vy se na to můžete dívat?

P.S. Pro ty, kteří ani teď neví, proč se příběhu malého Prokopa a jeho maminky Alexandry věnuji, si dovolím doplnit ještě jeden údaj. Tatínek Prokopa se jmenuje Jindřich Fila, a je to božicky rodák. Rodina žije společně v Praze a v Božicích u dědečka je můžeme vidět velice často.
   (lan)



1 komentář: