sobota 13. dubna 2019

O znojemských kašnách. O té na Horním náměstí zvláště

Ve čtvrtek večer se sál znojemské Besedy opět zcela zaplnil. Na přednášku renomovaného znojemského historika Jiřího Kacetla  dorazili všichni, které zajímají historie, současnost i budoucnost znojemských kašen.


Osobně jsem vážil cestu do Znojma až po skončení zasedání božického zastupitelstva, i tak jsem byl přítomen podstatné části kvalitního programu.
Barokní kašny krášlily město Znojmo až do roku 1897. Zub času se na nich výrazně podepsal a moderní doba volala po něčem moderním. A tak byla většina znojemských kašen zbourána (zachovány zůstaly tuším tři) a místo nich byly instalovány litinové pumpy, fontány a pítka. O historii vodních zdrojů ve Znojmě si můžete načerpat informace na webu Okrašlovacího spolku - http://okraspol.sweb.cz/pages/pamet_mista_zdroje_vody_pro_znojmo.html.

Aktuálně řeší ve Znojmě obnovení kašny na Horním náměstí. Je to zatím nerozhodnutý příběh, v němž se mísí příliš mnoho úhlů pohledu, které se zatím tak úplně neprotínají. Chmury ve svém diskusním příspěvku nevyvrátil ani přítomný znojemský místostarosta Jakub Malačka.

Město Znojmo je město královské. Má za sebou pohnutou historii a řadu historických milníků, které mu vtiskly současnou tvář. Byla by velká škoda nevyužít historický potenciál, který zůstal zachován, nebyl zničen a je možné s ním inspirativně pracovat. Historické jádro takového města, jakým je Znojmo, by měl zůstat zachován v duchu historizujícím. Moderna ať zůstane naopak za historickými branami města. Víme všichni, co máme na mysli, neboť Znojemské historické vinobraní, tato skvělá akce propagující město Znojmo více než půl století, je každoroční ve dnech konání v měsíci září obnovuje dřevěnými replikami.

Genia loci města Znojma dotvářejí i kašny, věřme, že současné vedení města Znojma rozhodne s citem, znalostí věci a nezbytným znojemským patriotismem. Pak to bude určitě správné rozhodnutí.

            (lan)


























Žádné komentáře:

Okomentovat