sobota 19. srpna 2017

Jak železná opona zničila krásnou obec na Znojemsku. V Božicích žil jeden z posledních obyvatel

Kaple v zaniklé obci Ječmeniště bude
opravena
Možná si řada z vás ještě vzpomene na pravidelného dopisovatele starého Božického zpravodaje. Jmenoval se Jan Mravec, pohyboval se na vozíčku, byl uživatelem sociální služby Domov Božice  - a pocházel z nepříliš vzdálené obce Ječmeniště.


Ječmeniště patřilo přibližně mezi desítku obcí, které vznikla za tzv. raabizace v době tereziánských a josefínských reforem, většinou v letech 1775 - 1795. Bylo to vždy parcelací nějakého velkostatku nebo majetku bohatého kláštera v Louce. Tak vznikly Filipovice (dnes součást Borotic), Heřmanov (dnes součást Čejkovic), Mšice (dnes součást Oleksovic), Kašenec (dnes součást Miroslavi), Vinohrádky (dnes součást Branišovic), taky Lesná (pův. Liliendorf), Šumná (pův. Šumvald), můj rodný Prokopov, Trnové Pole - a taky Ječmeniště (původně zvané Gerstenfeld).

Protože víska Ječmeniště vznikla za doby vlády Habsburků, byly hranice mezi jednotlivými zeměmi monarchie průchozí. Z naší strany tak stačilo jet na Jaroslavice přes přechod v Seefeld-Kadolzi a odtud to bylo kousek do Ječmeniště. Z druhé strany se nejblíž nachází osada Hnízdo, obec Dyjákovičky a obec Vrbovec, pod který dnes katastrálně Ječmeniště spadá.
Po odsunu německého obyvatelstva bylo v roce 1945 i Ječmeniště nové osídleno. Leželo však až moc na hranicích a když se v roce 1951 začala právě na Jaroslavicku budovat železná opona s elektrickými dráty, přijela těžká ženijní technika a domy v Ječmeništi prostě a jednoduše shrnula. Sklepy a lisovny byly odstřeleny. Dokonce tak, že i dnes se tam v místech sklepů propadá zem a bývalí obyvatelé bez problémů najdou cihly, z nichž byly postaveny kdysi jejich domky. Kostel v Ječmeništi byl zničen a kapli chce obec Vrbovec přeci jenom nechat opravit.
Pan Mravec se vždycky hrdě hlásil k tomu, že patřil mezi poslední obyvatele zaniklé obce Ječmeniště. Podobně jako se část obyvatel Pasohlávek a Pohořelic hlásí k tomu, že jsou posledními obyvateli zaniklé obce Mušov. Pomalu bych se k nim mohl hlásit též, neboť jsem tam měsíc pobýval na archeologických vykopávkách krátce před tím, než se napustily Novomlýnské nádrže a obec Mušov zmizela (až na kostel sv. Linharta) z povrchu zemského.

              (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat