pondělí 28. srpna 2017

Proč to v Božicích nejde?

V dnešním regionálním tisku mě zaujaly dvě vzpomínky ve Společenské kronice. Jsou to vzpomínky na předčasně skončené životy dvou mladých mužů z Božic.


Jeden nás opustil již před dlouhými patnácti roky po prohraném boji s těžkou nemocí, druhý před deseti lety na následky vážného zranění.
Je moc dobře, že na ně jejich blízcí nezapomněli a připomněli je i nám ostatním. Bývávalo dobrým zvykem, že se na lidi ze vsi nezapomínalo. I když jsme je třeba osobně neznali nebo jsme se s nimi jenom míjeli. Prostě byli z vesnice, v níž bydlíme, a byli tak trochu naši. Minimálně naši známí či sousedé.
Je moc dobře, že existují rubriky jako je Společenská kronika v regionálním týdeníku Znojemsko.
Je dvakrát škoda, že v Božickém zpravodaji tato rubrika dosud nevznikla, byť byla při vzniku Zpravodaje přislíbená! Nechápu, stejně jako několik dalších občanů, kteří se na mě v průběhu letošního roku obrátili, proč tato rubrika v Božickém zpravodaji dosud není? Plky o ochraně osobních údajů neobstojí. Není žádným problémem ošetřit zveřejnění jmen občánků narozených a občanů zemřelých souhlasem rodičů či rodinných příslušníků. Vzpomínky a blahopřání pak můžeme psát v podstatě svobodně.
V Boroticích, v Pravicích, i v dalších obcích regionu to jde bez problémů. Čtu pravidelně Moravskobudějovický zpravodaj, tam je to na dvou stranách (dokonce včetně svateb). Když si nejsme jisti, nic nám nebrání se informovat tam, kde s tím mají zkušenosti.
Věřím tomu, že nám redakční rada Božického zpravodaje v nejbližším čísle sdělí, proč se zatím Společenská kronika ve Zpravodaji neobjevila. Se zájmem si toto vysvětlení určitě přečteme. Teda: raději si přečteme, jaké budou podmínky, aby se rubrika Společenská kronika ve Zpravodaji konečně objevila.

   (lan)

1 komentář:

  1. Praktický lékař MUDr. Olejník oznamuje, že v pondělí 4. a ve středu 6. září 2017 nebude ordinovat. Akutní případy ošetří ordinace MUDr. Přinosila v Dyjákovicích.

    OdpovědětVymazat