pátek 4. srpna 2017

Když byl velitelem Mrňa

Drahoš Cabák známý
všem pod klukovskou
přezdívkou Mrňa
Ještě v první polovině 50. let se po Božicích a Křídlovicích povalovalo plno nábojů z války. Nebyli by to všeteční kluci, aby nevyzkoušeli, co takové náboje udělají, když se naházejí do ohně.


Když byl velitel takové božické party Mrňa, bylo jasné, že je na pořádný "pokus" (čti: průser!) zaděláno měrou vrchovatou. "Udělejte oheň," zavelel Mrňa. "A tak jsme rozdělali oheň," vzpomíná božický pamětník. "Mrňa do ohně naházel náboje a my jsme s napětím čekali, co bude!" Když tu, kde se vzala, tu se vzala, stará paní Malinová! "Babko, běžte pryč, nebo vás to zabije!" vykřikl Mrňa na svou babičku. Jenže nebojácná babka si místo zběsilého panického úprku přetáhla přes hlavu šorec a zůstala u ohně! Rány to byly jako z děla, ale naštěstí kulky nelítaly a jak vyjukaní ogaři, tak i statečná babka Malinová přečkali Mrňův bojový pokus bez újmy na zdraví.
Tak, tak se taky kdysi v Božicích žilo! Dneska by z toho byla mimořádná událost, policie by lítala nahoru dolu a štáby televize Prima by byly v Božicích jako doma. A taky tento blog by určitě nezůstal pozadu! :-)

P.S. Přezdívku jsem opravil podle skutečnosti.

                  (lan)
Šorec neboli zadní sukně u kroje

6 komentářů:

  1. Ano bylo to tak, ale nevím, že by se mu říkalo Mrňús, my ho znali pod přezdívkou Mrňa. Možná se tak říkalo jeho některému ze starších bratrů, ale my jsme jednomu z nich, tomu co jsme s ním chvíli chodili do školy říkali Mrňa. A to mu zůstalo po celý život. Dokonce jsme s ním byli rodina (me)

    OdpovědětVymazat
  2. Nebyl to náhodou Drahoš Cabák?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě že byl. Záměrně jsem jeho přezdívku pozměnil, protože jsem chtěl naznačit, že klukovských part,které v Božicích a Křídlovicích podle vzpomínek samotných aktérů-pamětníků existovaly, bylo víc a každá se něčím "vyznamenala". Třeba jak v Křídlovicích prolézali kluci H.s malým M.K.domněle prázdné půdy domů a do komínů házeli cihly a kameny - a on z domu vyběhl nasupený železničář, který tam bydlel!!!! Třeba znáte i jiné! Ale zpátky k Drahošovi - takový obratný a veselý šoumen byl jenom jeden! Na něho se též nikdy nezapomene!

      Vymazat
    2. Přidal jsem do titulky Drahošovu fotku z Velikonoc roku 1968(?) nebo 1969.

      Vymazat
  3. Mrňa se mu neříkalo jenom jako klukovi, zůstalo mu to až do konce jeho předčasného odchodu z tohoto života. Všichni jsme ho znali pod přezdívkou "Mrňa". (me)

    OdpovědětVymazat