sobota 12. srpna 2017

Naučíme vosy, berušky a mravence plavat?

Vosa udělá nejdříve malou dírku, mravenec
ji zvětší a berušky dílo zkázy dokončí. Vosy
 se u obnažené dužniny objeví jako vítězové
Prý mladá generace neumí plavat. A nemá ráda vodu. Jsme na tom jako někteří živočichové a hmyz. Ten - na rozdíl od hodných lidí - občas prudí a ničí naši produkci. Letos jsou speciální obětí broskve.


Právě poslední kousky jsem nafotil, aby bylo jasné, proč občas učím vosy, berušky a mravence plavat.
Když totiž přijdete ke stromu broskve, hned vidíte, která broskvička je zralá! Je totiž viditelně v péči vos. Broskvičku opatrně utrhneme, podstatná část vos sice uletí, ale zbytek nezvaných hostů zůstává. Vosy totiž slupku broskve nabodnou, do malého otvoru vniknou pilní Ferdové Mravencové, ti otvor zvětší a to je povel pro berušky, které přeochotně vyrazí za potravou. Nakonec se vrací královny vosy, které toto dílo zkázy započaly. Mají pocit, že si odměnu zaslouží nejvíc.
Já však pro tyto hrátky nemám valného pochopení. Vedle broskve mám sud na dešťovou vodu. Po deštích průzračně čistou a jemnou. Utrženou broskev ponořím do nádoby s vodou a pozoruji, kdo všechno vyplave na hladinu a jak si počíná. Divili byste se, ale všechna ta havěť se snaží plavat! Ti šikovnější se  po pár tempech zachytí okraje nádoby, vyskočí z koupele, osuší se a jdou si po svých. Třeba na další broskev. A koloběh života může začít nanovo.

                       (lan)

Dnes jsem objevil vosí hnízdo
v plastovém kontejneru na
bioodpad. Když si jich nevšímáte,
nevšímají si ani ony vás a pilně
se věnují své práci. Rády by
snášely med jako jejich vzdálené
příbuzné včely.

Žádné komentáře:

Okomentovat