středa 2. srpna 2017

Záhadný betonový fundament v božickém Zámlýní

Betonový fundament u mostu v Zámlýní
Uprostřed letošního tropického léta je ideální čas na nějakou tu záhadu. A nebyly by to Božice, kdybychom tady nějakou záhadu nevyhrabali! Po záhadě božického vota (Kolonie) nebo Po záhadě Tanzberku (na hranicích Božic a Křídlovic) z minulých let se dneska podíváme do bohem zapomenutého koutu Božic (lépe řečeno Českých Křídlovic), do Zámlýní.



To tajemno nebo ta záhada se pojí s betonovým fundamentem, na nějž jsem byl v sobotu 29.7.2017 odpoledne upozorněn. Neváhal jsem a už na Božických otevřených sklepech jsem rozjel pátrání. Dlužno dodat, že všichni oslovení se spolu se mnou pustili do zjišťování relevantních informací a ještě do večera jsem získal první nástřel. Škarohlídům můžu odpovědně říct, že na naše závěry nemělo vliv ani slunce, ani stoupající počet "ochtlíků".

Můj "informátor" přišel s velmi zajímavou teorií: Betonový fundament blízko mostu přes Jevišovku v Zámlýní až moc nápadně připomíná svým tvarem a velikostí nedokončenou betonovou pevnůstku "řopík", jež se v letech 1936 až 1938 budovaly (v mnoha případech se nestihly zcela ani naplánovat) v československém pohraničí. Mělo by se jednat o řopík vz.36.
Pro hovoří několik momentů: Předně blízká strategická řeka Jevišovka, potom důležitá komunikace Lechovice - božické nádraží - Hrádek s křižovatkou na kraji dnešního lesíku mezi Kohoutím křížem a Vitoušovou hájenkou s památkou lípou, kde se komunikace stáčí přes Zámlýní (mlýn tehdy stál a byl plně funkční) a ústí u druhého velmi strategického mostu přes Jevišovku (u dnešní čističky ČOV), kudy vede důležitá silnice Hostěradice - státní silnice Pohořelice-Znojmo - Mackovice - dnešní okružní křižovatka Čejkovice - Božice - božické nádraží ...

Betonový fundament nad studnou v Zámlýní
Kousek za božickým nádražím byly vybudovány dva řopíky - jeden je v blízkosti silnice do Velkého Karlova, druhý na okraji lesíku na katastru Hrádku nebo Křídlůvek (taky nepříliš daleko od božického nádraží). Teď si nevybavuji, jestli jsou to řopíky vz.36 nebo vz.37, podstatnější je, že ani ony dva nejsou zachyceny na podrobné mapě. Otázka pro odborníky zní: Proč?
 Jak vidno, záhad a nezodpovězených otázek nám přibývá a já bych vás, vážení čtenáři, poprosil o vaše názory, vaše znalosti, vaše pátrání a vaši spolupráci.

Na závěr ještě názory božických pamětníků: Nikdo z nich si přesně nevybavuje, jestli tady záhadný betonový fundament u mostu přes Jevišovku v Zámlýní stál už v roce 1945. Přeci jenom byli všichni malými dětmi ... Všichni se přiklánějí k názoru, že zde toto "betonové opevnění" postavila specializovaná firma, když se v Zámlýní začaly budovat nové hospodářské objekty JZD (vepříny, kravíny) a pro ně nezbytné zdroje vody - studny a vodárny. Mělo to být cca v letech 1957 - 1959, ještě za existence samostatného JZD České Křídlovice a JZD Božice. Já tato svědectví vůbec nezpochybňuji. Naopak. Možné a snad i velmi pravděpodobné je to, že ve specializované stavební firmě pracovali zedníci, kteří před 20ti lety stavěli betonová opevnění na československých hranicích. Znali velmi dobře technologii výroby betonu, které musel být odolný a něco vydržet! Když se dneska totiž na betonový fundament v Zámlýní podíváte, tak vidíte, že je pevný a nepoškozený. Trošku divné však je, proč by někdo stavěl kolem studny takové betonové monstrum? Proč???

Tak co tomu všemu říkáte? Odhalíme božickou záhadu horkého léta 2017?

                                      Ladislav Nevrkla

Takto vypadají některé údaje týkající se řopíků vz.36:

Řopík vz.36 u Komořan:


Objekt vz.36E - nákrey:

Opevnění na hranici s Rakouskem v září 1938:

1 komentář:

  1. Na Řopíky byl dodáván cement zvláštní technologie, jehož složení je tajné ještě i dnes. Z tohoto důvodu je možné zjistit, jestli tento betonový fundament má něco společného z doby opevňování naši hranice v r.1938. Stačilo by odebrat a porovnat vzorky betonu. Karel K.

    OdpovědětVymazat